De senaste siffrorna för Upplands Väsby kommun visar en kraftig ökning av smittade: 105 fall av covid-19 registrerades vecka 8, jämfört med 76 fall vecka 7. Veckan före det var antalet fall 67 och vecka 5 konstaterades 58 fall personer vara smittade.

Det innebär att smittkurvan för tredje veckan i rad fortsätter uppåt, men betydligt brantare. Noteringen från vecka 8 är en av de högsta sedan årsskiftet.

Totalt har 2 998 Väsbybor insjuknat i covid-19 sedan pandemins början.

Samtidigt visar Socialstyrelsens senaste siffror att totalt 98 människor i Upplands Väsby har avlidit i sjukdomen fram till den 28 februari, 52 på äldreboenden och 17 inom hemtjänsten. Det innebär att ytterligare två dödsfall har tillkommit den senaste veckan.

"Bekymmersamt"

Precis som i Sollentuna ser smittspridningen i landet ut att öka uppgav Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff.

– Läget är bekymmersamt oavsett om vi väljer att kalla det en tredje våg eller inte. Den ökande smittspridningen är ett problem och vi måste alla göra vad vi kan för att den inte ska öka ytterligare.

Smittspridningen ökar i alla åldersgrupper under 70 år. Även i gruppen 70–79 år ser Folkhälsomyndigheten en svag ökning, medan ingen ökning alls syns i gruppen över 80 år.

– Det här är så klart väldigt positivt eftersom det är de äldsta åldersgrupperna som riskerar den allvarligaste sjukdomen. Men det är nog så allvarligt att vi ser den här ökningen i de yngre kategorierna.

812 992 vaccinationer

Folkhälsomyndigheten tror att det är tack vare vaccinationerna som smittspridningen har minskat bland de äldre.

Totalt har 812 992 vaccinationer genomförts i Sverige till och med vecka 8. 285 178 personer har fått båda doserna av vaccinet.