Sedan i fredags har 4762 nya fall av covid-19 bekräftats i Stockholms län, meddelar regionen i sin senaste rapport på tisdagen.

Totalt 393 personer vårdas nu vid något av regionens sjukhus. Det är 120 fler än vid den senaste rapporten i fredags. Av dessa intensivvårdas 36 personer.

Som Mitt i tidigare berättat arbetar Södersjukhuset i förstärkningsläge, medan tre sjukhus är i stabsläge: Capio S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus.

Akutsjukhusen skjuter fram delar av den planerade vården, till exempel planerade operationer. Trycket på provtagningen är enligt regionen fortsatt högt och patienter, personal och boende på äldreboenden tillhör de som prioriteras.

Smitta på äldreboenden

Totalt finns 313 äldreboenden i regionen. Den 9 november var det 48 äldreboenden som hade ett eller flera fall av covid-19, och det är 20 fler än veckan före, meddelar regionen. Av de 4762 nya fallen var 103 fall på äldreboenden.

"Kan vara ännu fler"

– Det är otroligt bekymmersamt och allvarligt att vi har en så stor smittspridning nu som också tar sig in på Säbon. Smittan accelererar snabbt, vi har dessutom haft en paus i provtagningen, så det kan vara ännu fler, säger Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare i Region Stockholm till Dagens Nyheter.

https://www.mitti.se/nyheter/sodersjukhuset-gar-upp-i-forstarkningslage/reptki!dUoYAMLVrsWf@6YptliErw/

https://www.mitti.se/nyheter/aldreborgarradet-fortsatt-besok-era-aldre/reptkf!JTUMHYRft1pN38@Lpf5gug/

https://www.mitti.se/nyheter/har-ar-skolan-dar-25-av-26-larare-ar-sjuka/reptki!NqnjgaRKvEqVYJRLbfkc9g/