Nyckeln till att överleva i den svåra restaurangbranschen är helt enkelt god mat.
Det menar Tumbabon Gani Tahiri som har drivit Brants korvgrill sedan 2012.
– Jag vill laga mat som jag själv tycker om, jag tror det är viktigt, säger han.
Om en liten stund – vid 11.00 – då kommer lunchgästerna börja trilla in. En vanlig dag kan det komma uppemot 150 hungriga gäster. Fram till 14.30 är det hög värme på grillen.
– En lördag kan det stå en grupp 9-åringar med föräldrar och alla vill göra om på sin meny, säger han och skrattar.
– Då blir det stressigt, men vi gör det med glädje ändå.
En av få klassiska korvmojar
1991 kom Gani Tahiri till Sverige som 23-åring från Kosovo. I dag bor han i Tumba med fru och har vuxna barn.
Han har haft flera jobb, när han först kom till Sverige jobbade han som pizzabagare, innan han efter millennieskiftet började här på grillen. Efter ett kort uppehåll mellan 2007 och 2011 tog han över som ansvarig, 2012.
De är i dag fem anställda på en av Stockholms få klassiska korvmojar (jämfört med för några decennier sedan).
– När jag kom hit till Danderyd första gången då fanns det två korvgrillar i Mörby centrum. I Täby fanns det också. Men i dag är vi nästan ensamma, säger han.
Hemlagat mat är nyckeln
Han svarar på hur de har överlevt i konkurrensen mot alla snabbmatsrestauranger som ploppat upp genom åren. Flera anledningar, menar Gani. Läget, deras klassiska meny – men och så maten, säger han och visar potatismosen som står och puttrar.
– Vi gör allt själva. Det är mycket jobb bakom.
Korvgrillen här i Danderyd vid gränsen till Enebyberg har funnits sedan 60-talet och har haft flera ägare på vägen. När Gani började minns han hur de hade koll på gymnasieskolans lunchmenyer.
– Om det var fisk eller soppa, då visste vi att vi var tvungna att förbereda för att det skulle komma många hit, säger han och skrattar.
På senare år är det färre ungdomar.
– Barnbidraget är det samma och lunchpriserna har höjts mycket de senaste åren.
Gourmetrullen är favoriten
Klockslaget närmar sig 11.00.
Några kunder trillar in och kollegan Baki tar emot beställningarna. Hamburgare med pommes. En vanlig korv. Gani berättar att många kunder har en relation till grillen. Det kan vara ett barnbarn till någon som varit här som barn, men som nu bor i Sundbyberg.
– Då om de har vägarna förbi så tar de en omväg och stannar till här, i stället för McDonalds eller Max. Då blir man glad. Ungefär nio av tio är stamkunder, säger han.
Favoriten på menyn är gourmetrullen; Rostbiff, sallad, tomat, rostad lök och potatismos i en rulle.
– Det är min favorit också, säger Gani och kollegan Baki tillägger:
– Min med! Hamburgaren är också god.
Lagar mat för en liten by
Angående framtiden tar de dagarna som de kommer.
De har inga planer att ändra på menyn. Gourmetrullen blir kvar, likaså den klassiska fryspucken. Potatismoset kommer tillagas på plats. Det ligger mycket jobb bakom, menar Gani, men säger att de trevliga kunderna gör det värt det.
– Det känns som man serverar mat för en liten by.
– Vi gör maten med glädje. Det ska kännas bra när man åker hem, att man har gjort ett bra jobb.
Gourmetrullen med rostbiff och potatismos är favoriten på korvmojen.
Mikael Andersson