Textil. Konstnären Tasha Katsubas “Body as an Elusive Object”. En dräkt från 2021. Från galleri KX Space (Brest, Belarus).

Konstmässan Supermarket kommer till Skärholmen

Beröring, konst och performance. I år kommer konstmässan Supermarket – med utställare från hela världen – till Skärholmen centrum.

  • Publicerad 15:29, 13 maj 2022

63 utställare från när och fjärran deltar i årets upplaga av konstmässan Supermarket, Stockholm Independent Art Fair, som äger rum i Andys Leklands gamla lokal i Skärholmen centrum den 26-29 maj.

Mässan hölls första gången 2006 i mindre skala, då under namnet Minimarket. Sen dess har den vuxit och numera lockas mellan 4 500 och 6 500 besökare till fyradagarsevenemanget.

– Tidigare har vi varit mest i innerstan, förra året var vi i Stadsgårdsterminalen. Det känns jättekul att få komma till en ny stadsdel och spännande att förhoppningsvis möta en ny publik, säger Felicia Gränd, pressansvarig för konstmässan.

Bland de gallerier som deltar finns Garage33.Gallery-Shelter från Ukraina, Bierumer School från Nederländerna och Ortega Y Gasset Projects från USA. Det senare presenterar en utställning där beröring och den sinnliga upplevelsen står i fokus.

– Besökarna bjuds in till taktila upplevelser, och konsten är kopplad till det som händer i världen just nu, säger Felicia Gränd.

Skräpkonst. Maria Antonatous “Non-hazardous brains” är ett verk i porslin och återbrukat skräp. Från galleriet Tidal Flow Art i Aten, Grekland.

Stopmotion. Anastasia Komar and Kate Stones ‘Cleanroom’ är en drygt 4 minuter kortfilm, delvis utförd i stop motion och delvis animerad. Från New York-galleriet Ortega y Gasset Projects.

"100 migratory". Ett konstverk av Monica L Edmondson från Tjörnedala konsthall/ÖSKG i Simrishamn. Foto: Carl-Johan Utsi

"Boobz Baby Quilt". Textilkonst i en stor variation av olika tyger från Göteborgsgalleriet Konstepidemin.

Volha Prankevich, ‘Doll’, multimedia installation KX Space (Brest, Belarus)

Tar hjälp av publiken

En röd tråd på årets mässa är interaktivitet. I konst, samtal och uppträdanden där publiken involveras i föreställningarna.

– Jag tror att det finns ett behov av att närma oss varandra i och med att restriktionerna släppt efter pandemin. Bland annat kommer ett finskt galleri att bygga upp sin utställning på plats framför mässbesökarna. Ett brittiskt galleri bjuder in besökarna till att bli en del av utställningen genom att posera framför en särskild konstbeklädd vägg samt speglar, säger Felicia Gränd och fortsätter:

– Det blir en upplevelsemässa på alla möjliga plan.

Det är fritt inträde för dem upp till 16 år. Annars kostar entrén 130 kronor, och 240 kronor för ett fyradagarspass.