Folkfest. Catti Brandelius som konferencier på Kajko förra sommaren. Foto: Kajko/Lennart Brorsson

Konst och musik fyller Sätraskogen

Snart förvandlas Sätraskogen till en konst- och musikfestival. Årets Kajko bjuder på bland annat kortfilm, musik, performance, skulptur och måleri. Deltagarna är allt från professionella till barn.

  • Publicerad 06:15, 20 sep 2021

Det sker mycket kulturskapade här i krokarna som man kan vara en del av.

Festivalen arrangeras av konstnärer som är verksamma vid naturreservatet i Sätraskogen.

– På Kajko öppnar vi vår verksamhet för besökare. Vi har även bjudit in andra konstnärer, många är lokala, säger konstnären och musikern Catti Brandelius, känd bland annat för sin medverkan i popgruppen Doktor Kosmos och sina alter egon Miss Universum och Profesora.

Många konstarter

Det här är tredje året de kör och variationen bland årets deltagare är stor. Här finns allt från performancekonst, filmvisningar och ljudinstallationer till måleri, foto och skulptur. Här medverkar både professionella konstnärer och amatörer i olika åldrar, de allra yngsta är 10 och 12 år.

Verken finns dels ute i själva naturreservatet och dels i Sätra varvsteatern, Varvsarbetarhuset och Varpahuset.

Besökare gör gemensamt konstverk

Besökarna kan även delta i olika workshops, bland annat i en lapptäckesworkshop där de får hjälpa till att färga tyg, sy och brodera egna lappar som sedan sätts ihop till ett gemensamt Kajkolapptäcke.

Festivalen pågår lördagen och söndagen den 25 och 26 september och börjar på förmiddagen och pågår långt in på småtimmarna, då det även blir dansmusik och musikframträdanden från scenen.

– Gruppen Träningsverk med risk för huvudvärk kommer att köra medryckande och respektlös musik. Sedan har vi Duo 127, ett Sätraband som spelade i Bredäng centrum nyligen. Bandet Natten kör psykonautdisco och Jari gör en musikperformance med både projektioner och punkrockmusik, säger Catti Brandelius.

Ska du sjunga?

– Jag ska vara konferencier, men kommer även att visa en musikvideo som jag spelat in på Sätravarvsteatern där min hund och jag uppträder. Den handlar om när hon blir biten så låten heter Skadad biten hunsad.

Vad har ni för förhoppningar inför årets festival?

– Att folk kommer hit och låter sig inspireras att skapa själva och vågar vara med på de workshops som ges och känner gemenskap. Det sker mycket kulturskapande här i krokarna som man kan vara en del av.

Det här är Kajko

Årlig konst- och musikfestival i området vid Varvsarbetarhuset i Sätraskogen med bland annat kortfilm, musik, performance, skulptur och måleri.

Festivalen arrangeras av lokala konstnärer som öppnar sin verksamhet och även bjuder in konstnärer utifrån.

Kajko pågår lördag 25 september klockan 11–24 och söndag 26 september klockan 12–16.

Hela programmet finns på Facebook på eventet ”Kajko 2021”

Visa merVisa mindre