Till följd av pandemin har riksdagen under 2020 fattat flera beslut om tillskott av generella statsbidrag till landets kommuner och regioner.

Under årets gång har nya belopp skjutits till, och tillskotten är nu uppe i 28,5 miljarder kronor, varav 21 miljarder är tillskott på grund av coronapandemin.

För Järfälla kommuns del innebär det här 145 miljoner kronor i statsbidrag för 2020.

Oppositionen menar att kommunen inte har satsat tillräckligt på äldreomsorgen. Enligt oppositionsrådet Eva Ullberg (S) har timanställningar gjort det svårt att stanna hemma med en lättare förkylning när man behöver säkra sin lön. Hon anser att kommunen borde ha åtgärdat detta genom att få till fler tillsvidare- eller deltidsanställningar.

– Vi påvisade tidigt i våras om att otrygga anställningar inom äldreomsorgen och skolan har haft betydelse för smittspridning, och har velat se redan i år att man använder statens bidrag. Men Moderaterna har sagt nej till detta, säger oppositionsrådet Eva Ullberg (S) och fortsätter:

– Regeringen har gett oss en historisk möjlighet att skapa jobb och laga hålen i välfärden. Dessutom kommer vi att kompenseras av staten för särskilda kostnader i samband med corona. Det finns inga ursäkter att inte satsa på äldreomsorgen, vi har råd.

"Tittar på ytterligare åtgärder"

Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) menar dock att man vill vänta tills man vet hur mycket kompensation man får av regeringen rörande utgifter som har med pandemin att göra.

– Innan vi vet exakt hur mycket pengar det handlar om kommer jag avvakta från att kommentera. Det är väldigt lätt att i opposition inte ta ansvar och tycka man ska satsa på, men man tar inte ansvar för helheten, säger Emma Feldman.

Vad har ni gjort i år för att satsa på äldreomsorgen?

– Vi har verksamheter idag som verkligen behöver resurser, och har säkerställt beredskap med skyddsutrustning inför hösten. Kommunens senaste ekonomiska prognos visar också på ett överskott för året vilket gör att vi tittar på om det finns ytterligare åtgärder vi kan genomföra i kommunens verksamheter i år.