TOKROLIGA. "Vi är lite tokiga, allt behöver inte vara så allvarligt." Orden är församlingsassistent Mikaela Söderbergs. Tillsammans med ungdomsledarna Wilma Hägglund, Alva Carls Häkkinen, och Moa Andersson samt Magnus Hellström, präst, ser de fram emot nästa års konfirmationsläger i London. Foto: Privat

Konfaläger i London pausades – nu dags igen

Efter två års coronapaus kan storstadssugna Väsbykonfirmander åter spana in Big Ben och Madame Tussauds. I sommar drar Hammarby församling till London på konfaläger.

  • Publicerad 06:30, 17 okt 2021

Nu hoppas vi komma i väg till våren igen.

LÄGER. Ett studiebesök och en turistattraktion om dagen, som Big Ben, utlovas. Foto: Privat

Varje år åker Hammarby församling i Väsby till London med ett gäng konfirmander. Men under coronapandemin har resorna pausats.

– Nu hoppas vi komma i väg till våren igen. Vi vill visa att det finns en större värld än bara Väsby, säger Mikaela Söderberg, församlingsassistent på Hammarby församling.

Spännande sevärdheter

Resmålet har valts för att det är en "häftig, internationell storstad" med många spännande sevärdheter som Madame Tussauds vaxkabinett, Camden market och Big Ben.

– Dessutom är svenska ungdomar ofta bra på engelska och vi kan därför göra studiebesök i engelska församlingar.

En församling är St Martin-in-the-Fields vid Trafalgar Square. Det var där Amnesty bildades på 1960-talet och församlingen har ett stort socialt arbete med hemlösa.

– Vi besöker även en rikare församling, St John's Wood, som har en svensk kyrkoherde, samt Svenska kyrkan i London.

Bor gör de på vandrarhem och både resan och lägret är kostnadsfritt.

– Kyrkorådet tycker att det är viktigt att satsa på barn och ungdomar. De som följer med får ett minne för livet, säger Mikaela Söderberg som tillsammans med prästen Magnus Hellström är huvudledare.

Vilka vänder ni er till?

– Vill man lära sig om kristen tro ska man konfirmera sig. Vi samtalar om tro, hopp, kärlek, godhet, ondska, Gud och Jesus och mycket mer.

Före lägret och resan, som genomförs under Kristi himmelfärdshelgen nästa år, träffas konfirmanderna för undervisning en heldag i månaden under hösten och våren.

Har ni märkt att färre konfirmerar sig när Londonresorna ställts in under pandemin?

– Nej, faktiskt inte. Vi har åkt till Vaxholm i stället och ungdomarna har gillat läget. Men vi har märkt att det generellt är färre som konfirmerar sig, vilket är synd. Det är ingen tradition längre. Förr gjorde föräldrarna det och då gjorde barnen det också. Nu är det mer ungdomarna själva som tar initiativet.

Informationskväll om konfaläger

Informationskväll: Onsdag den 27 oktober kl 19.

Riktar sig till: Ungdomar som vill åka på konfirmationsläger till London.

Var: Vilunda kyrka, Kyrkvägen 9 i Upplands Väsby.

Platser på lägret: 20.

Visa merVisa mindre