Att kliva in på närmsta polisstation kanske inte känns självklart för den som är nyfiken på yrket. Därför tänker polisen nytt för att nå ut till tänkbara aspiranter.

Den 2 och 3 februari blir det promenader på Lidingö.

– Nu provar vi ett samtal i friska luften. Polisen har tidigare testat mängder av olika sätt för att nå fram, säger Thommy Brännström.

– Tanken är ett enkelt, avspänt snack med hugade spekulanter. Det kan kännas enklare att gå än att sätta sig i ett rum med någon man inte känner.

Walk and talk

Thommy Brännström undviker dock själv helst att prata och gå samtidigt – däremot ska två kollegor genomföra promenaderna. Med stor sannolikhet utgår de från Lidingö centrum.

– De är ganska unga i tjänst men jag är övertygad om att de kan bidra med en bra bild. Så om några vill knata runt på Lidingö så kommer man överens om var man ska ses – antagligen i de centrala delarna av ön.

Man behöver boka en tid.

– Sedan har man ett kort snack som förhoppningsvis landar i att människan känner att: ”Det här känns roligt! Jag provar att söka!”

Runt 1 200 polisstudenter tar examen varje år, men samtidigt slutar omkring 700, så den årliga ökningen landar på cirka 500 poliser.

– Vi behöver ständigt massor med nya eftersom vi har de som slutar eller går i pension. Vi har inte nått upp till kvoten. Inte i Stockholm i alla fall.

I somras, den 7 juni, började 223 aspiranter hos polisen i region Stockholm. De har nyligen avklarat sin sex månader långa praktik och fördelas på olika lokalpolisområden i Stockholms län och på Gotland.

– Vi hoppas att de som bor i Stockholm också söker jobb i Stockholm, där vi behöver mer personal.

Skulle du rekommendera yrket?

– Absolut. Att göra livet bättre för människor som hamnat lite snett är väldigt stimulerande. Eller att finnas där för dem som drabbas av brott eller behöver hjälp på något sätt. Att skapa ordning och reda och goda förutsättningar för människor i samhället.

– Förr fanns några så kallade bevingade ord: ”Beskydda, hjälpa och ställa till rätta”. De gäller fortfarande för mig.