På måndagen fattade kommunstyrelsen i Botkyrka det ovanliga beslutet att ge kommunens anställda 2 000 kronor i julgåva. Detta som ett tack för insatserna under ett år med coronapandemi.

– De har gjort en otrolig insats och har ställt upp över alla förväntningar, säger kommunalrået Dag Ahlse (C).

Pengarna kommer att ges till både timanställda, vikarier och fast anställd personal som jobbat 50 procent eller mer under perioden 31 mars till 31 december i år. Gåvan kommer att betalas ut i samband med decemberlönen.

Härifrån kommer pengarna

Julgåvan kostar kommunen 15,7 miljoner kronor. Kommunen skriver på sin hemsida att pengarna tas från nämndernas överskott i år och från de extra statsbidrag som kommunen fått "för att kunna bedriva en fullgod verksamhet under året."

Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) stämmer in i hyllningskören.

– Våra medarbetare är hjältar och inget tack är stort nog. Men ni ska veta att vi ser era insatser. Jag, tillsammans med hela mittenmajoriteten, vill rikta ett enormt tack för det fantastiska jobb ni gjort och fortsätter att göra. Vi kommer att ta oss igenom till starkare tider, och vi kommer göra det tillsammans, säger hon i ett uttalande på kommunens Facebooksida.

Rättelse: I förra veckans tidning om julgåvan på 2 000 kronor till kommunanställda i Botkyrka stod att Skatteverket beslutat om en tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 1 000 kronor. Detta gäller dock inte pengagåvor.