I förra veckan skickade Upplands-Bro kommun ut ett meddelande till alla vårdnadshavare i kommunen med barn i årskurs fyra och uppåt. Meddelandet med information från polisen lydde:

”Polisen informerar om att personer med kopplingar i kriminella nätverk söker kontakt med barn och unga via grupputskick i Snapchat. Polisen uppmanar er vårdnadshavare att vara uppmärksamma”.

Anna Bjurenstam, tillförordnad utbildningschef, Upplands-Bro kommun.

Anna Bjurenstam, tillförordnad utbildningschef, Upplands-Bro kommun.

Pressbild

Flera elever har kontaktats

– Vi fick indikationer från skolpersonal och rektorer under förra veckan att det hade gått ut kontaktförsök till flera elever i Upplands-Bro kommun, säger Anna Bjurenstam, tillförordnad utbildningschef i Upplands-Bro kommun.

Enligt henne har kontaktförsöken spridits både i Kungsängen och Bro och fokus tycks vara högstadieskolorna.

– Jag har inte sett chattmeddelandet själv så jag vet inte exakt vad det står. Men budskapet ska vara ungefär: "att man skulle ställa upp för Upplands-bro" och att man skulle göra vissa aktiviteter.

Vad för aktiviteter?

– Det vet jag inte riktigt men det var utifrån att man skulle ställa upp för Upplands-Bro.

Hon berättar att de som sett meddelanden som barnen fått tolkar det som att dessa kommer från kriminella.

Barn och unga i Upplands-Bro har lagts till i en gruppchat där kriminella försöker tvinga dem att hjälpa dem med uppdrag.

Barn och unga i Upplands-Bro har lagts till i en gruppchat där kriminella försöker tvinga dem att hjälpa dem med uppdrag.

Mostphotos

Skapat stor oro

Enligt Anna Bjurenstam blev de barn och ungdomar som mottog meddelanden från gruppchatten mycket oroliga. Vissa pratade med sina föräldrar, en del kontaktade även sin mentor i skolan och även skolkurator.

– Meddelandet var som ett hot ungefär, som jag har fått det beskrivet för mig. Att om man inte ställer upp så kan man få en vedergällning mot sig på något vis.

Vet ni om det är några av era elever som har tackat nej och utsatts på något sätt? 

– Jag har inte fått en indikation om det, nej.

Oklart hur många som drabbats

Anna Bjurenstam har ingen uppfattning om hur många barn och unga som har lagts till i chatten. Men enligt henne har det hela lugnat ner sig när Mitt i talar med henne den 25 oktober.

– Vi har inte fått höra om att det har gått ut meddelanden till fler. Men det vi uppmanat till är att man ska kontakta polisen om man får meddelanden likt dessa.

Vad känner du som utbildningschef? 

– I det här handlar det om att barnen inte blir lämnade själva i det som händer. Utan att de känner förtroende för de vuxna som finns i skolan, att de kan berätta saker som händer och sker för dem. Det är det allra viktigaste som vi kan uppnå. 

Mitt i söker polisen i Upplands-Bro.