Den 1 januari tar kommunen över ansvaret för Tyresös återvinningsstationer.

–Vi fick ett år på oss. Ur ett kommunalt perspektiv är det ganska kort tid för ett så stort och komplext projekt, säger Anna Åhlander, samordnare för förpackningsinsamlingen i Tyresö.

Är förändringen något som Tyresös invånare kommer att märka av?

–Vi hoppas att övergången ska bli så smidig som möjligt när vi tar över. På sikt tror vi att medborgarna kommer att märka att återvinningsstationerna och insamlingen blir mer lokalt förankrad. Vår förhoppning är att det ska fungera ännu bättre i vår regi, säger hon.

Extra tuff tid att ta över

Samtidigt tillägger hon att förpackningsinsamlingen är ny för kommunen, och att de över efter jul och nyår – en tid när det brukar ligga kartonger och flaskor utanför överfulla behållare.

–Det är en extra tuff tid, så vi är lite lågmälda i intentionerna nu i början. Skulle det bli kaos kommer vi att ta hand om det så fort som möjligt, vi är på tårna, säger Anna Åhlander.

Framöver är det tänkt att insamlingen ska komma ännu närmare hushållen. Då ska kommunen kunna erbjuda fastighetsnära insamling, eller hemsortering som Tyresö kommun väljer att kalla det.

Man räknar med att alla villor och småhus kommer ha tillgång till hemsortering hösten 2026. Det gäller även de flerbostadshus som inte har det redan i dag. I samband med det kommer det även finnas möjlighet att sortera ut matavfall för alla hushåll i Tyresö.

 Vad är det för förbättringar ni hoppas kunna införa på sikt?

–Att vi inte ser överfulla behållare och skräpiga stationer. Sedan kommer behovet av återvinningsstationerna att förändras i takt med att vi inför hemsorteringen, säger Anna Åhlander.

Återvinningsstationerna kommer att finnas kvar även framöver men ha en annan inriktning.

– Kanske finns det andra behov, som att samla in ljuskällor eller matolja. Här uppskattar vi input och är lyhörda för förslag från alla, säger hon.