Provdopp. Här testar Ulla Gordh den nya isvaken vid Ängsholmsbadet i Gribbylund, hon badar varje morgon i Täby. Foto: Ellen Gordh

Kommunen satsar på säkrare vinterbad

Det har blivit allt vanligare att kyla ner sig med ett iskallt dopp på vintern i Täby. Därför har kommunen installerat tre nya vakar.

  • Publicerad 07:00, 23 dec 2021

Trenden med isbad fortsätter att växa och Täby kommun är inget undantag. Nu har kommunen installerat tre nya isvakar för att göra det lättare att ta sig ett dopp.

– Vi har noterat att Täbyborna har visat stort intresse för vinterbad, jättebra att vi nu kan nyttja badplatserna i kommunen året runt, säger Jenny Holmberg på sport och förening, Täby kommun.

Vakskydd har satts ut på tre ställen i kommunen: Rösjöbadet, Ängsholmsbadet och Kråkudden.

– De är de platser som vi ser har haft störst efterfrågan på vinterbad. Det är ett nytt sätt att vinterbada på, vi är första kommunen i Sverige som installerar vakskydd av den här modellen, säger hon.

Lättare att ta sig upp och ner

En Täbybo som testat på den nya vaken vid bryggan vid Ängsholmsbadet är Ulla Gordh. Hon badar varje morgon och för henne är det lycka.

– Det jätteskillnad nu, man har grejer att hålla sig i. Sen står det en pinne och en kratta bredvid så man kan ta bort isen som finns på vaken, säger hon och fortsätter:

– Det har blivit en livsstil för mig, jag älskar att bada. Jag ligger i någon minut och man får en endorfinkick efter, säger hon.

Tanken med de nya vakarna är dels att det ska bli lättare att ta sig upp och ner men det ska även öka säkerheten runt om, då buren runt vaken varnar för svag is.

– Det är många som slår upp vakar och sen inte markerar ut dem, då är det lätt för skridskoåkare eller de som promenerar att inte se vaken och gå igenom isen, säger Peter Sjöblom, Lanfor Utveckling AB, som är mannen bakom vakskyddet.

Kan det bli fler vakar i kommunen?

– Efter säsongen ska vi utvärdera och så får vi se, säger Jenny Holmberg.

Synlighet. Vakskydden ska varna förbipasserande att det är svag is på platsen, för att minska risken för att folk går genom isen. Foto: Privat

Vakskydden vid badplatserna

Gör det lättare att komma upp och ner, då de är förankrade till bryggan.

Varnar för svag is då det är lätt för förbipasserande att se dem.

Vakskydden kallas för Vaksam, levererade av Lanfor Utveckling AB, och Täby kommun för först att prova dem. Kommunen har betalat närmare 50 000 för dem.

Tänk på att aldrig bada ensam och meddela alltid var någonstans ni ska bada och när ni tänker komma tillbaka.

Visa merVisa mindre

Foto: Privat