Trenden med isbad fortsätter att växa och Täby kommun är inget undantag. Nu har kommunen installerat tre nya isvakar för att göra det lättare att ta sig ett dopp.

– Vi har noterat att Täbyborna har visat stort intresse för vinterbad, jättebra att vi nu kan nyttja badplatserna i kommunen året runt, säger Jenny Holmberg på sport och förening, Täby kommun.

Vakskydd har satts ut på tre ställen i kommunen: Rösjöbadet, Ängsholmsbadet och Kråkudden.

– De är de platser som vi ser har haft störst efterfrågan på vinterbad. Det är ett nytt sätt att vinterbada på, vi är första kommunen i Sverige som installerar vakskydd av den här modellen, säger hon.

Lättare att ta sig upp och ner

En Täbybo som testat på den nya vaken vid bryggan vid Ängsholmsbadet är Ulla Gordh. Hon badar varje morgon och för henne är det lycka.

– Det jätteskillnad nu, man har grejer att hålla sig i. Sen står det en pinne och en kratta bredvid så man kan ta bort isen som finns på vaken, säger hon och fortsätter:

– Det har blivit en livsstil för mig, jag älskar att bada. Jag ligger i någon minut och man får en endorfinkick efter, säger hon.

Tanken med de nya vakarna är dels att det ska bli lättare att ta sig upp och ner men det ska även öka säkerheten runt om, då buren runt vaken varnar för svag is.

– Det är många som slår upp vakar och sen inte markerar ut dem, då är det lätt för skridskoåkare eller de som promenerar att inte se vaken och gå igenom isen, säger Peter Sjöblom, Lanfor Utveckling AB, som är mannen bakom vakskyddet.

Kan det bli fler vakar i kommunen?

– Efter säsongen ska vi utvärdera och så får vi se, säger Jenny Holmberg.