Hög tid att att städa. Det anser kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör efter flera besök i köket hos en restarurang i Sollentuna. Foto: Mostphotos

Kommunen kräver städning av krog med ”ingrodd smuts” i köket

En restaurang i Sollentuna måste rengöra sitt kök. Det har miljö- och byggnadsnämnden beslutat efter att en av kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer har funnit ingrodd smuts på flera köksytor.

  • Publicerad 07:16, 13 okt 2021

Det fanns ingrodd smuts på ett flertal områden i lokalen.

Redan i juli i fjol upptäcktes brister i rengöringen av golv och kylar. När två nya inspektioner gjordes i somras visade det sig att bristerna inte var åtgärdade. Dessutom hittades ingrodd smuts på flera ställen i lokalen.

"I en smutsig livsmedelslokal ökar risken att bakterier och smuts hamnar i maten – att maten blir kontaminerad”. Människor ska inte behöva äta "smutsig" mat, skriver miljö- och hälsoskyddsinspektören.

Ska åtgärdas i oktober

Om bakterier och mögel hamnar i maten blir den snabbare fördärvad, men den största faran är kontaminering av sådana bakterier ”som inte bara gör maten oaptitlig utan kan göra människor sjuka”. Det kan ”i värsta fall leda till att känsliga personer avlider”, skriver inspektören.

Miljö- och byggnadsnämnden förelägger nu restaurangen att rengöra golv, väggar, under och bakom arbetsbänkar, knivlist, degblandare och strömbrytare.

Dessutom ska restaurangen uppdatera sina städrutiner så att de områden som brustit i rengöring ”framöver rengörs så ofta att ingrodd smuts inte börjar ansamlas”.

Åtgärderna ska vara genomförda senast den 21 oktober, annars kan kommunen omedelbart fatta besluta om förbud och även vite.

Sex katalysatorstölder på ett dygn

Nyheter "Vi tror att det är ligor som står för stölderna" I tisdags och i onsdags skedde sex katalysatorstölder i Sollentuna – inom loppet av ett dygn.fredag 15/10 15:21