Upplands-Bro
Upplands-Bro kommun har tagit över driften av avloppet i Säbyholm.
– När det gäller avloppet så låter vi en entreprenör drifta verket på fastighetsägarens bekostnad. Det har vi gjort ett tag nu eftersom fastighetsägaren inte själva tar i det, säger Eva Feldt, kommunikationschef.
Fastighetsägaren får fakturan
Mitt i har tidigare rapporterat att kommunen sedan oktober 2024 uppmanar de boende att koka sitt vatten till följd av att detta innehåller koliforma bakterier. Strul med avloppet är ännu ett problem i området.
– I avloppsreningsverket finns det pumpar som måste vara igång för att det ska fungera, och det är det som den här entreprenören nu ser till att det funkar. Annars riskerar det att bli baksug i avloppet.
Kommunen tog över driften i samband med ett avbrott där pumparna inte fungerade. När exakt det inträffade vet inte Eva Feldt.
– Vi gick in däremellan och betalar men gör det på fastighetsägarens bekostnad. Det här är ingenting som kommunen ska stå för, utan det är fastighetsägaren som ska betala. Men vi har gått in som garant.
Eva Feldt, Chef Kommunikation, Näringsliv & Samhällskontakter, Upplands-Bro kommun
Pressbild
Hur länge kommer ni göra det, tills vidare?
– Nej, jag vet inte riktigt vad som händer, men det är självklart att vi inte kan fortsätta så här för evigt.
Ärende hos länsstyrelsen
Boende har anmält situationen till länsstyrelsen. Myndigheten har inlett ett ärende mot Upplands-Bro kommun gällande ett verksamhetsområde för vatten och avlopp i Säbyholm.
På sikt skulle det kunna bli så att kommunen föreläggs, alltså tvingas, dra ut kommunalt vatten och avlopp till området. Denna process är dock lång och kan komma att pågå i 1-2 år.
– Jag har inte hört något om den processen och hur långt man har kommit med den. Men det kommer väl påverka hur allt det här ska hanteras på sikt tänker jag.
Hur mycket har det här kostat kommunen såhär långt?
– Det vet jag inte, men det här är som sagt ingenting som kommunen betalar utan vi garanterar att entreprenören får betalt. Sen fakturerar vi fastighetsägaren för kostnaden.
Väntar på åklagaren
Upplands-Bro kommun har inte fått något besked från Åklagarmyndigheten gällande sin överklagan på beslutet att lägga ner förundersökning om misstänkts brott mot livsmedelslagen.
Vad gäller situationen med områdets vattenverk har inga förändringar skett.
– Det har inte skett några nya provtagningar utan det är fortsatt kokningsrekommendation som gäller för boende, säger Eva Feldt.
Mitt i har sökt Säbyholm Fastigheter AB och företrädaren Olle Nordberg upprepade gånger. Han har inte återkommit.
Kommunen överklagar nedlagd utredning om Säbyholm
Åklagaren lägger ner förundersökningen om brott mot livsmedelslagen i Säbyholm – men Upplands-Bro kommun överklagar. Kommunen anser att fastighetsägaren fortsatt levererar dricksvatten som kan vara hälsofarligt utan att vidta åtgärder.
Upplands-Bros bygg- och miljönämnd polisanmälde fastighetsägaren Säbyholm fastigheter AB misstänkt för brott mot livsmedelslagen i december 2024. En förundersökning inleddes av åklagare.
Bakgrunden gäller dricksvattensituationen i Säbyholmsområdet där fastighetsägaren ombesörjer ett eget vattenverk som förser de 155 boende med dricksvatten.
Uppmanas koka vattnet
I oktober förra året gick kommunen ut med en rekommendation att alla boende ska koka vattnet då man vid provtagning hittade koliforma bakterier. Provtagningen föregicks av försök att få in korrekt dokumentation från fastighetsägaren gällande dricksvattnet, dock utan framgång.
”Hittills har fastighetsägaren vägrat samarbeta med tillsynsmyndigheten och vidtar inga nödvändiga åtgärder” har miljöenheten skrivit i handlingar i ärendet.
Eva Feldt, Chef Kommunikation, Näringsliv & Samhällskontakter, Upplands-Bro kommun
Pressbild
Åklagaren om beslutet
Men den 24 februari tog åklagare Gustav Andersson beslut om att lägga ner utredningen om brott mot livsmedelslagen med hänvisning till att kommunen redan utdömt vite mot fastighetsbolaget.
– I det här fallet så har bolaget i fråga redan fått ett vite. Då bedömer jag att jag inte kan driva en straffrättslig process för samma gärning.
Åklagaren förklarar att det skulle kunna resultera i en form av dubbel bestraffning som saknar stöd i lagen.
– Det finns bestämmelser i livsmedelslagen som jag har hänvisat till i mitt beslut om att lägga ner förundersökningen. Dessa säger att om man har fått vite för någonting så kan man inte också få av böter eller något annat straff. Utan man får välja en av vägarna, säger Gustav Andersson.
Kommunen: Vi överlagar
När förundersökningen nu är nedlagd blir frågan vad kommunen avser att göra framåt.
Enligt Eva Feldt, kommunikationschef på Upplands-Bro kommun, kommer man överklaga åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen.
"Vi anser att beslutet är felaktigt. Vi menar att det handlar om två separata frågor", skriver hon i ett mejl.
Det vitesföreläggande som utfärdats av kommunen handlar om att Säbyholm fastigheter ska anlita en sakkunnig och lämna in den dokumentation som kommunen efterfrågar.
Eva Feldt skriver vidare: "De brott som åtalsanmälan gäller rör den faktiska hanteringen av dricksvatten, där verksamheten under lång tid har levererat dricksvatten som kan vara farligt för människors hälsa – och fortfarande gör det – utan att vidta åtgärder. Därför anser vi att åklagaren bör återuppta förundersökningen och väcka åtal."
Tidningen har upprepade gånger sökt företrädare för Säbyholm fastigheter AB utan någon återkommit.
De brott som åtalsanmälan gäller rör den faktiska hanteringen av dricksvatten.
Totalt berörs 155 boende i området av att dricksvattnet innehåller koliforma bakterier. En av flera berörda bostadsrättsföreningar är den som återfinns i det gamla naturbruksgymnasiet.
Stefan Källstigen