Ukrainare som flyr undan kriget har redan anlänt till Sverige. Migrationsverket har höjt sin beredskap till högsta nivå och uppmanar nu kommuner att ha beredskap för en flyktingvåg av stora mått.

De första som har kommit till Sverige har till stor del kunnat bo hos anhöriga, men vid en större flyktingvåg kan tillfälliga boenden för många hundra personer komma att behövas i Sollentuna.

På kommunstyrelsens sammanträde i tisdags lyfte Socialdemokraterna därför ett initiativ om att Sollentuna måste förbereda sig och göra en inventering av vilka platser som skulle kunna användas för tillfälliga flyktingboenden i närtid och att redan nu förbereda mottagandet av flyktingar.

– Sollentuna ska ta sin del av ansvaret och nu måste kommunen omedelbart förbereda sig så att mottagandet kan ske på ett ordnat sätt, säger oppositionsrådet Anton Lindgren (S).

Beredskapen god

Det arbetet är dock redan igång, förklarar Anna-Lena Johansson (L), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det görs redan i alla kommuner i regionen. Det behövs inget politiskt uppdrag för det, säger hon.

En stor inventering av möjliga platser att sätta upp paviljonger med tillfälliga bygglov gjordes i samband med den stora flyktingvågen från Syrien 2015–2016. Den har man nytta av nu, även om den behöver uppdateras, förklarar Anna-Lena Johansson.

– Och det är tjänstemännen igång med. Dessutom hade vi boendet Nattvakten i Norrviken, bredvid vårdcentralen, för ensamkommande. Det står tomt nu och är bara att öppna upp.

Kommunen följer utvecklingen noga och har god beredskap, lovar Anna-Lena Johansson.

– Alla gruppledare i kommunstyrelsen kommer att få återrapportering varje fredag av kommundirektören med information om hur situationen ser ut, både övergripande i Ukraina och för vår del i Sollentuna, säger hon.