– Vi från Järfällas sida kommer att mobilisera vuxenvärlden och finnas mer närvarande runt dessa sammanhang. Vi kommer ha fler nattvandrare, fältarbetare, väktare och även spontantfrivilliga, säger Alexander Rajsic, säkerhetschef i Järfälla.

Det var på fredagskvällen den 23 september som det utbröt tumult efter matcher i spontanfotboll på Järfällavallen i Jakobsberg.

https://www.mitti.se/nyheter/spontanmatch-mellan-skolor-slutade-med-slagsmal/repviz!HYt9qAe1SW9dl8rozxdazg/

För att försöka undvika matcherna som enligt rykten ska anordnas nu på fredag kommer allt fler vuxna röra sig i områden där det kan bli matcher. Kommunen kommer även att släcka ner ljuset på fotbollsplanerna under kvällen.

– Det kommer att vara nedsläckt efter de sista som har haft plantid, på det sättet kommer man inte kunna se matchen.

"Vill inte gå i klinch"

Under förra fredagens match samlades runt 300 ungdomar på Järfällavallen. Det kastades fyrverkeripjäser och kvällen avslutades i fem anmälningar; fyra misshandelsanmälningar, varav en grov, samt en anmälan kring våld mot tjänsteman.

Det var allvarliga saker, behövs inte starkare åtgärder?

– Denna gång kommer vi att vara mycket mer förberedda och organiserade och vi har dragit en del lärdomar. Vi har inget intresse av att gå i klinch i detta, vi uppmuntrar att ungdomar håller sig aktiva. Men när det sker i dessa former urartar det. Många som kommer har andra intressen än att kolla eller spela fotboll, säger Alexander Rajsic.