I maj 2020 utsågs hon till kommundirektör i Enköping. I augusti tillträdde hon.

Nu slutar hon, rekordtidigt.

– Sån är arbetsmarknaden, nu kommer hon vara kvar till sista mars innan hon tillträder i Karlstad 1 april, säger Peter Book, som inte är överraskad över att hon lämnar.

I förra veckan, innan något beslut var taget, sa han:

– Man får räkna med att en person med den erfarenheten och kompetensen är efterfrågad.

Enligt honom väljer Ulrika K Jansson att byta arbetsgivare för att Karlstad är en större kommun med mer förväntad utveckling inom det som är hennes främsta område, stadsbyggnad.

Hur påverkar det Enköping att hon lämnar så tidigt?

– Absolut negativt. Nu bromsas det förändringsarbete vi är inne i upp och det är inte bra, det kostar oss pengar, säger Book.

Hur har hon varit som kommundirektör?

– Oerhört kompetent. Hon har trampat på en del tår, alla har inte varit bekväma med hennes beslut, men hon har hela tiden haft en tydlig politisk förankring i allt hon gjort.

När Ulrika K Jansson tillträdde hade tjänsten varit vakant sedan Peter Lund sagt upp sig 2019. Christin Tjärnheden vikarierade tills Ulrika K Jansson tillträdde.

Nu blir Enköping åter utan fast kommundirektör en tid.

– Vi hoppas ha en valt en tillfällig, tillförordnad kommundirektör i februari, vi får se om det löses internt eller om vi tar in en extern konsult, säger Peter Book.

En ordinarie kommundirektör kan knappast finnas på plats förrän till hösten – men frågan är om man väljer att göra den anställningen före eller efter valet.

– Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, säger Book.

När Ulrika K Jansson kom till Enköpingsjobbet sa hon sig se fram mot att få vara med och bidra till ett växande Enköping och nästa steg i kommunens utveckling.

Hon kom då från en tjänst som programdirektör för samhällsbyggnad och förvaltningschef för stadsbyggnad i Örebro kommun.

Tidigare hade hon jobbat som planarkitekt, planchef och verksamhetschef i Örebro, Västerås och Arboga.

Hon har hela tiden bott kvar strax utanför Örebro med sin familj.

Peter Book säger att han inte är bitter över att hon slutar så tidigt.

– Nej, det är jag inte...men, säg så här; jag hade förstås hellre sett att vi fått ha henne kvar.

Vad är viktigast för Enköping nu?

– Att vi hittar rätt person för att driva vidare den förändringsprocess som Ulrika har lett så framgångsrikt, säger Peter Book.