Klockan är kvart i nio på morgonen och Ulrika Skarin drar igång dagens första pass med afroyoga i Korpens lokaler i centrum. De har seniorvecka och ett piggt gäng pensionärer fyller salen.

På sommaren är det lågsäsong på träningsanläggningarna. Medlemmarna är på landet eller släpper taget om träningen av andra skäl. 

– Många tycker att de rör på sig ändå och att de inte behöver träningskort då, säger Ulrika Skarin. Men trädgårdsarbete är inte alls som att träna en timme i gymmet. Att golfa är härligt men du behöver också belasta musklerna. 

Efter nyår är det som allra mest folk i gym, träningssalar och löpspår. Men långt ifrån alla fortsätter att träna regelbundet under våren. När hösten börjar försöker vi ta oss i kragen igen. 

Att ta med sig en kompis är ett bra knep för att komma iväg på träningen. För seniorgänget på Korpen har träningspassen också en social funktion.

Att ta med sig en kompis är ett bra knep för att komma iväg på träningen. För seniorgänget på Korpen har träningspassen också en social funktion.

Mikael Andersson

På Sports Club träffar Thomas Öster från Täby kyrkby sin PT Nettie Kihlberg efter ett två månader långt sommaruppehåll.

– Då har det mest blivit promenader och golf. Någon gång har jag varit på gymmet. Jag själv har nog satsat mer på kondition än styrka.

Han har varit gått på Sports Club sedan 2007. Som ung tränade han flitigt och han har både Vasalopp och Lidingölopp på meritlistan. 

Men kondition, rörlighet och styrka är färskvaror. På senare år har han fått problem med höfter och knän.

– Även om man idrottat hela livet får man ökad stelhet som man får arbeta bort med träningen. Det är ganska mycket man kan göra själv.

I ett litet rum finns en maskin där han kan ligga ner och träna styrka och rörlighet utan att belasta de kritiska lederna för mycket. 

Tåhävningar, rumplyft och benböj avverkas lugnt och metodiskt. Nettie Kihlberg ger instruktioner då och då.

Någon slavdrivare är hon inte.

– Min uppgift är ofta att få folk att se helhetsperspektivet, vara ödmjuka. Att lära dem lyssna på kroppen, läsa deras ansiktsuttryck och rörelser. Det är sällan jag står och skriker ”kom igen”. Det är så mycket prestation ändå i samhället.

Så kommer du igång

Den bästa träningen är den som blir av. Och den som blir av är den man gillar och har tid med.

– Annars blir det inte av. Tycker du att det är kul att gå på gym ska du göra det. Är det yoga eller dans gör det, säger Ulrika Skarin på Korpen.

Om träningen ska få effekt behöver man bli lite svettig, höja pulsen och gärna belasta musklerna.

För den som länge lurat på att ta tag i träningen är det bästa att helt enkelt rycka av plåstret.

– Ibland är det bara att ta det där beslutet, säger Maili Kärki Carlsson, på Active Gym. Har man skaffat träningskort har man tagit steget. Gå på gruppträning och ta gärna några pt-pass för att få lite hjälp på vägen. Kanske ta med sig en vän för att peppa varandra. Många tycker det är skönt. 

… och så fortsätter du

När Nettie Kihlberg på Sports club ska lägga upp program med nya medlemmar vill de ofta träna fyra gånger i veckan. 

 Men om man ska fortsätta när höstmörkret sänkt sig och vardagsslitet tagit över är realistiska mål viktigt.

– Många har mycket med jobbet, att hämta barnen och fixa matlådor ändå. Ett sätt kan vara att träna innan jobbet. Många är trötta efter jobbet. 

För att hålla ut bör man ha hittat rätt motivation. 

– Det kortsiktiga, som att gå ner fem kilo, kommer inte att räcka. Men när man insett att man sover bättre, är mindre stressad och en lugnare förälder finns motivationen där, säger Mikaela Lundkvist på Sports club. 

Haka på löpvågen – fixa halvmilen till jul 

Runacademy har precis dragit igång sina löpargrupper i Vallentuna. Grupperna ses en gång i veckan. 

– Alla kan klara fem kilometer på en höst, säger Jesper Sannel som är en av ledarna. Men ska det kännas lättare behöver man utöver de gånger vi ses själv gå och jogga, gärna två gånger i veckan. 

Jesper Sannel leder löpträningsgrupper i Vallentuna.

Jesper Sannel leder löpträningsgrupper i Vallentuna.

Mikael Andersson

För den som är nybörjare blir det att omväxlande gå och jogga. Sedan ökar man joggningen stegvis.

Hur gör man för att hålla ut fram till jul?

– Att få in kontinuiteten är det viktigaste. Att det inte är något man måste utan något man vill. Om det regnar är det bra att ha en kompis med sig, säger Jesper Sannel. 

Testa nya sätt att svettas 

Varje år kommer nya träningsformer. De flesta lanseras vid nyår men i höst finns några nyheter i Vallentuna.

På Korpen har Ulrika Skarin utvecklat familjegympa där barn och föräldrar kan träna tillsammans.

 Det räcker att en i familjen har gymkort. Dessutom finns klasser med bollywooddans och seniorparkour. Bollywooddansen av Vallentunabo med indisk bakgrund.

 Under seniorparkouren beger sig deltagarna ut i centrum och använder det för att träna kroppen.

Sports club har Hyrox, en tävlingsform som kombinerar fitness med uthållighet.