Göteborg

Semestertiden stundar, men för föräldrar till tonåringar kan det bli allt annat än avkopplande veckor. Vilka umgås mitt barn med? Finns det risk att de kommer i kontakt med droger? Kan jag tvinga 17-åringen att åka med på familjesemestern?

Orosmolnen är många och som förälder kan man behöva vägledning.

Jessica Vikberg är tullare i grunden och sedan fyra år tillbaka är hon även ordförande i Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle.

Lika länge har hon drivit Narkopodden, där hon i samtal med inbjudna gäster går på djupet i frågor som rör droger, kriminalitet och beroende.

Föräldrastöd. Jessica Vikberg, tullare och ordförande i Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, råder föräldrar att inte låta tonåringar vara ensamma hemma under semestern.

Föräldrastöd. Jessica Vikberg, tullare och ordförande i Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, råder föräldrar att inte låta tonåringar vara ensamma hemma under semestern.

Pressbild

"Skaffa argument"

Hon har arbetat med narkotikafrågor sedan 20-årsåldern och är en flitig debattör som bland annat tagit tydlig ställning emot en legalisering av cannabis.

– Det krävs så mycket mer av föräldrar idag i och med att ungdomar får så mycket information i mobilen. Eftersom unga idag har en mer liberal inställning till exempelvis cannabis gäller det att som förälder läsa på och skaffa sig argument som ungdomen kan ta till sig.

Hon menar att det finns mycket man som förälder kan göra för att skydda sin tonåring, som att inte lämna en 15- eller 16-åring ensam hemma när man åker på semester.

– Det kan kännas som att barnet är redo, men en 15-åring är lättpåverkad och saknar många gånger konsekvenstänk. Var nyfiken och intresserad av vilka ens barn umgås med.

Lustgas en inkörsport

Att vara uppmärksam på språket är också ett tips.

– Polisen listar slangord för olika droger på sin hemsida. "Lena" är till exempel slang för tramadol, en drog som ökar bland ungdomar. Tramadol ingår i heroinfamiljen och är väldigt beroendeframkallande.

Förutom cannabis och tramadol ökar också användandet av lustgas, främst i festsammanhang. Lustgas är inte narkotikaklassat, men kan få allvarliga konsekvenser både i form av skador, men kan också vara en väg in till tyngre substanser.

– De som säljer lustgas säljer även cannabis och man vill inte att ens barns telefonnummer ska hamna i de så kallade "knarklurarna".

Glorifierad drog

En annan drog som, enligt Jessica Vikberg, blivit allt vanligare är lean – en slags groggblandning med hostmedicin.

Den allt mer liberala inställningen till droger spår hon på sikt kommer att öppna dörren för en normalisering även av tyngre droger.

– Jag tror att kokain är nästa grej, inte minst eftersom drogen redan är väldigt glorifierad inom populärkulturen.