Det är tisdag, vilket betyder stängt på Village bagels på Gästrikegatan. Ändå är det full aktivitet. Leveranser tas emot, ingredienser preppas och deg ska sättas.

På dörren står öppettiderna: ”9 – sold out”. Trots att de bara haft öppet i fyra veckor har de sålt slut varje dag, vilket har hunnit bli över 4 000 bagels. Första dagen var det slutsålt på två timmar, och flera hundra personer som stod i kö gick tomhänta där ifrån.

– Jag visste att jag hade en bra produkt som jag är stolt över, men jag hade ingen aning om att det skulle bli en sådan anstormning, säger David Harris.

Hans stora passion har alltid varit mat och dryck. Trots det har han främst jobbat i tjänstemannasektorn. Under föräldraledigheten gick företaget han jobbade på i konkurs, och då kände han att det var dags för en förändring.

– Jag hade länge tänkt att jag ville driva krog eller kafé. Däremot vill jag inte stå och svettas i ett restaurangkök, utan komma till jobbet och mötas av doften av nyrostade kaffebönor.

Mycket arbete per bröd

Trots att Stockholm är en stad där folk är snabba på att hoppa på trender är det svårt att hitta en äkta New York-bagel här. David Harris tror att det beror på att det är ett bröd som kräver hårt arbete.

Bland annat kokas det i vatten med maltsirap innan det gräddas.

– De bagels man köper i matbutiken är en fralla med ett hål i. Jag är en nörd så jag gör det på riktigt.

Han är halvamerikan och tanken med Village bagels är att det ska vara som ett hål i väggen i New York, bagelns huvudstad.

– Det har blivit precis som jag hade tänkt mig, om inte bättre. Första veckan var en emotionell berg- och dalbana. Det kom in flera amerikaner och kanadensare som kände att det här var första gången de kände sig hemma på flera år. Då började jag nästan lipa.

Vill inte öppna tio ställen

En bagel kostar mellan 109 och 189 kronor, beroende på vad det är för fyllning. Enligt David Harris är det än så länge ingen som har klagat på priset.

– Vi försöker ha det absolut bästa du kan ha på en macka och använder bara riktigt bra råvaror. Det är därför jag tror att folk kommer tillbaka.

Tur med personalen, som består av två personer utöver honom själv, tror han också är en anledning till de dagliga köerna. Även stämningen, med familjefotografier på väggarna och hög musik som dånar ut på gatan, gör sitt.

– Jag vill ge samma känsla här som om man äter middag hemma hos mig, min sambo och vår son.

Lokalen är liten och David Harris tycker det är tråkigt att behöva skicka hem folk som står i kö när dagens 300 bagels tagit slut. Tanken är dock inte att öppna tio ställen till.

– Men det kanske får finnas två. Det ska inte bli större än så.