De senaste helgerna har prisade krögaren Klas Lindbergs tillvaro i det varma köket på Portal på S:t Eriksplan förbytts till en påpälsad tillvaro.

Med mössa på har han stått vid avlånga träbord på parkeringsplatser och villaområden runtom i Stockholm med rader av matkassar framför sig.

Matkassarna ett ljus i restaurangmörkret

Det är inte helt olikt ett foodtruck-koncept, men här beställer man innan och vagnen är utbytt mot pappkassar och plastbackar.

– Omsättningen på Portal har rasat. Det har gått otroligt snabbt. All extrapersonal har fått sluta och vi har helt enkelt tvingats till detta. Samtidigt har matkassarna blivit något roligt mitt i allt det som pågår, säger Klas Lindberg.

När Mitt i pratar med honom förbereder han som bäst inför Alla hjärtans dag (som var under den gångna helgen) då han ska ut till Vällingby.

– Gästerna har försvunnit. Då måste vi göra detta, säger Klas Lindberg.

Hemmet har blivit avhämtningsställe

Han säljer matkassarna tillsammans med vinjournalister som föreslår drycker till maten. Detta är andra gången Portal säljer mat i Vällingby och det kommer ske fler gånger, enligt Klas. Utanför hans eget garage hemma på Stora Essingen säljer de kassar varje helg.

– Vi har även varit i Sollentuna, i Skarpnäck, i Bromma och i Nacka. Och vi ska till Gustavsberg och Lidingö. Det blir olika områden varje vecka, säger Klas Lindberg.

Kallnar inte maten?

– Vi förbereder så långt vi bara kan. Gästerna behöver bara värma på det när de kommer hem.

Klas Lindberg tror att modellen kan bli en framgång för restauranger så länge man har plats att packa matlådor.

– Är det detta som krävs för att få ihop det så är det så. Vi gör allt för att kunna behålla personalen.