Efterlängtat. Både personal och besökare välkomnar att Spånga bibliotek åter har öppnat som vanligt för allmänheten. Här bibliotekarien Elsa Johannesson i samtal med besökaren Bengt Werner. Foto: Claudio Britos

Kö och känslor när lokala bokmeckat slog upp portarna

Dags att vända blad? Möjligheten finns på Spånga bibliotek, åtminstone i uttryckets bokstavliga mening. Det lilla biblioteket i centrumet har sedan en tid åter ordinarie öppet, efter hävda restriktioner.

  • Publicerad 12:00, 22 okt 2021

Suveränt bra, det har jag saknat länge.

Mia Berg låter upprymd.

– Underbart, säger hon med eftertryck.

Det är fredag eftermiddag och det lilla biblioteket i centrumet i Spånga har sedan en tid åter ordinarie öppettider, efter att coronarestriktionerna tagits bort.

Det som Mia Berg tycker är "underbart" är just att biblioteket åter är ordinarie öppet.

Den här eftermiddagen sitter hon i en fåtölj på biblioteket, vid ett fönster som vetter mot Värsta allé. Där utanför pågår hösten, inne på biblioteket befinner sig knappt en handfull lässugna.

Stod i kö

Mia Berg, som sitter och bläddrar i en tidning, berättar att hon var en av dem som faktiskt stod i kö och väntade på att få komma in på biblioteket första dagen som biblioteket ersatte bokinkastet med en åter öppen port.

I en och en halvtimme stod hon och väntade, säger hon. En av de andra som stod där grät, berättar Mia Berg.

Bengt Werner, en annan besökare på biblioteket den här eftermiddagen, välkomnar också han bibliotekets öppnande.

– Suveränt bra, det har jag saknat länge, säger han.

Vad har du saknat mest?

– Att låna böcker.

Mitt i letar sig fram mellan bokhyllorna. I ett rum längre in sitter Matilda Pearson.

– Jag har saknat biblioteket jättemycket, säger hon.

Hon gillar biblioteket i Spånga av flera anledningar, säger hon, bland annat av sociala skäl.

– Man träffar så många människor här, säger hon.

Statistiken bekräftar. Under onsdagen samma vecka som Mitt i tog besökarna på pulsen hade enligt bibliotekets personal 130 personer sökt sig till biblioteket för att låna eller läsa.

Läsarkontakt på nätet

Bibliotekarien Elsa Johannesson berättar att personalen under restriktionerna fått ha kontakt med allmänheten via Zoom, Skype och mejl.

Ett inte helt enkelt arbete låter Elsa Johannesson förstå, inte minst för att en stor grupp som söker läsupplevelser på biblioteket är förskolebarn som inte kunnat besöka biblioteket under restriktionerna utan fått ta del av lässamvaron via nätet.

– Man blir trött av att hela tiden jobba mot Zoom, konstaterar Elsa Johannesson.

Men, nu är restriktionerna hävda.

– Besökarna är glada, säger biblioteksassistenten Kidanu Besrat.

Öppet 25 timmar i veckan

Spånga bibliotek har nu återgått till ordinarie öppettider, måndagar 10-17, onsdagar 12-19, fredagar 10-17, söndagar 11-15.

Under restriktionerna har en begränsad del av bibliotekets lokaler varit tillgängliga. I och med hävda restriktioner är hela biblioteket åter tillgängligt för allmänheten.

Budgeten för biblioteket inför 2022 är inte bestämd men det är inte aktuellt med att minska på Spånga biblioteks verksamhet.

Källa: Stockholms stadsbibliotek, kulturförvaltningen

Visa merVisa mindre