Uppstickaren Hässelby basket har under våren växt fram i smyg – 216 medlemmar, över 15 ledare och minst åtta grupper ungdomsspelare har rekryterats till klubben i vår.

– I februari föddes idén och redan i sommar tänker vi dra igång verksamheten och till hösten planerar vi för matchspel, berättar grundaren Orkan Berktan som Mitt i träffar utanför Riddersvikshallen i Hässelby villastad tillsammans med styrelseordföranden Hanna Wallin.

Filip Magnusson

Tror att sug efter ny klubb funnits

Enligt Hanna, Orkan och de övriga basketföräldrarna bakom klubben har det funnits ett behov av en förening i Hässelby med lokal förankring.

– Vi vänder oss till barn och unga i alla åldrar och det stora intresset vi märkt beror nog på ett sug efter en mindre klubb. Där inflytandet från spelare och ledare är stort, säger Hanna.

Redan på första klubbträffen den 9 april inne i Hässelby villastads skola kom runt 100 intresserade barn, föräldrar, ledare och pensionärer.

"Ska bli en trygg klubb"

– Alla fick möjlighet att föra fram sina idéer kring klubbfärger, logga, verksamhet och värdegrund. Verksamheten ska bygga på allas intresse och deltagande. Hässelby basket ska bli en trygg klubb som står för kvalitet, säger Orkan.

Filip Magnusson

I början av 2000-talet var Orkan Berktan firad nyckelspelare i 08 Stockholm i basketligan.

I dag är 45-åringen sedan flera år tillbaka basketfarsa hemma i västerort och idrottskonsulent.

Vill spela i Riddersvikshallen

Hanna Wallin spelade som ung i BK Järva där hon även var ungdomstränare, innan hon gick över till innebandyn.

– Det är ännu inte klart att vi kommer få använda Riddersvikshallen för träningar eller matcher. Men ska vi vara en Hässelbyklubb så är det i Hässelby vi måste spela, säger Orkan.

Finns utrymmet för en ny basketklubb i västerort?

– Det är klart att Blackeberg basket finns här. Men vi ser det enbart som positivt med fler klubbar för ungdomar att välja på, vi ser inga nackdelar med att vi bildas, säger Hanna Wallin.

Klubben har även planer på att anlägga en ny utomhusplan i Hässelby.

Filip Magnusson

Något som har att göra med klubbens mål om att även bidra till mer gemenskap i området.

– Vi är jätteintresserade av det och har smygstartat en byggprocess, säger Orkan.

En del alltjämt hemligt

Tröjfärgerna och loggan håller klubben fortfarande hemligt.

– Allt ska inte avslöjas än, säger Orkan och skrattar till.

– Klubbfärgerna presenterar vi först i samband med en klubbkväll vid Gulsippans parklek i Backlura.

Hos honom och Hanna finns en ödmjuk optimism.

– Just nu ser vi bara fram emot att få börja bolla med ungar klädda i tröjor märkta Hässelby basket. Vi har sagt till oss själva att detta kommer att gå, säger Hanna.