Mitt i har tidigare rapporterat om larmen från Enebackens äldreboende som drivs av omsorgsbolaget Forenede care, på uppdrag av Österåkers kommun.
En äldre som inte duschat på tre månader, andra som inte ätit på 17 timmar.
I ett öppet brev från personalen beskrevs Enebacken i höstas som ”det där hemsökta huset man ser i en skräckfilm”.
Under våren har omsorgsjättens verksamheter i Sverige, däribland Enebacken och Muskötvägen i Österåker, granskats på nytt, bland annat av tidningen Dagens Nyheter (DN).
Av rapporteringen framgår att Forenede care varnats, kritiserats och fått betala viten för allvarliga brister även i andra kommuner.
Har förtroende för avtalet
– Det är bra, tycker jag, att journalister granskar verksamheter. Man ska driva verksamheter som tål granskning, oavsett om de är kommunala eller privata, säger Monica Kjellman (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Österåkers kommun.
Har du förtroende för Forenede care?
– Jag har förtroende för det avtal vi har upprättat. I avtalet finns möjlighet till vite, vilket vi redan har tillämpat, och det finns även möjlighet att avsluta avtalet.
Monica Kjellman (L), ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Österåker.
Stefan Källstigen
Lars Frid (S), andre vice ordförande vård- och omsorgsnämnden, är mer kritisk:
– Nej, det har jag inte. Förr var det A&O omsorg som drev Enebacken och som hade samma problem. Sedan köpte Forenede care verksamheten. De hade 1,5 år på sig innan de klev in på ett eget kontrakt, men problemen har bara fortsatt.
När det gäller Arbetsmiljöverkets kritik nyligen att arbetsmiljön på Enebacken kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig menar Monica Kjellman att det är arbetsgivaren Forenede cares ansvar.
– Jag är däremot mån om vilken arbetsmiljö som råder på Enebacken, eftersom arbetsmiljön kan påverka kvaliteten på vården, säger hon.
Lars Frid (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Österåker.
Jenny Thörnberg
Lars Frid håller med, men menar att kommunen har ett större ansvar:
– I slutänden är det vi som har ansvar för allt det som vi beställer, säger han.
Han tycker inte att Forenede care uppfyller sin åtaganden för kommunen och inte heller att skattebetalarna får det man betalar för.
Forenede: Klarar deadline i maj
Hur verksamheten fungerar just nu vill Monica Kjellman vänta med kommentera.
Nu på onsdag (läs: 16/4) är det nämligen tänkt att hon ska få en färsk lägesbild av kommunens särskilde förändringsledare som samtalat med både chefer och personal på Enebacken. Det arbetet har pågått sedan januari.
”En tydlig åtgärdsplan finns på plats och flera förbättringar har redan genomförts, både vad gäller bemanning och arbetsmiljö” skriver Roy Sundvall, chef marknad, kommunikation och hållbarhet på Forenede care apropå Enebacken.
”Vi bedömer att samtliga åtgärder kommer vara genomförda i god tid före deadline i maj. Vite är endast aktuellt om så inte sker – vilket vi inte ser som aktuellt”.
När det gäller Muskötvägen säger han att han inte fått indikationer på brister och att företagets upplevelse är att de boende ”får en trygg och värdig omsorg varje dag”.
Madeleine Lundström, Forenede cares vd, ville inte svara på några av Mitt i:s frågor i höstas. Nu slutar hon.
Forenede care
Nyligen kunde DN även rapportera att Forenede Cares vd Madeleine Lundström avgår.
Madeleine Lundström ersätts enligt DN av Marcus Dahbo, i dag vice affärsområdeschef på omsorgsbolaget Team Olivia.
Spottade på kollega – fick sluta på äldreboende
En kvinna som dömts för flera brott fick arbeta på Enebackens äldreboende i Österåker – trots att entreprenören Forenede care gör bakgrundskontroller på personalen.
Två fängelsestraff för grova bedrägerier, samt dömd även för snatterier och stölder, den senaste 2022.
Ändå lyckades en kvinna få arbete på Enebackens äldreboende i Åkersberga. Det visar Mitt i:s granskning.
Enligt Forenede care, som driver boendet, begär företaget sedan en längre tid utdrag ur belastningsregistret från samtliga anställda inom sina verksamheter:
”Exempel på brott som normalt leder till avslag är ofredande, brott av sexuell natur, substansrelaterade brott, stöld och ekonomiska brott” skriver Roy Sundvall, företagets marknad- och kommunikationschef i mail till Mitt i.
Nolltolerans
Han tillägger också att egendomsbrott (stöld och liknande brott) är det något som absolut diskvalificerar personer från att få arbeta för Forenede care.
Vad exakt som gått snett när kvinnan fått jobb på Enebacken kan han inte svara på, men generellt kan det berott på att någon inte följt företagets rutiner, skriver han.
Brott längre bak i tiden kan också ha gallrats bort och därför inte synts i registerutdrag. Brott som inte hunnit vinna laga kraft syns enligt honom inte heller i registerutdrag.
I kvinnans fall slutade anställningen ändå när hon i början av året ertappats av en sjuksköterska med att sova nedbäddad i en soffa på jobbet trots att hon hade nattvak, samtidigt som en boende, enligt sjuksköterskan ”höll på att ramla ur en rullstol och en annan dement man gick runt i köket”.
Dömdes för spottloska
Enligt domen fick kvinnan en chans att bättra sig natten därpå, men blev aggressiv mot sjuksköterskan, eftersom hon berättat om det inträffade för äldreboendets ledning.
Det ledde till att kvinnan inte fick arbeta kvar. På vägen ut passade hon på att spotta sjuksköterskan i ansiktet. För detta dömdes hon, mot sitt nekande, av Attunda tingsrätt för ofredande till 60 dagsböter och 10 000 kronor i skadestånd.
Registerkoll kan bli obligatorisk
Efter uppmärksammade fall där anställda begått brott föreslog regeringen nyligen att bakgrundskontroller inom kommunal äldreomsorg ska bli obligatorisk vid nyanställningar.
Lagen föreslås träda i kraft nästa sommar
Källa: Regeringen, SVT
En person som dömts för flera brott fick anställning på Enebackens äldreboende.
Malin Lövkvist
Spottade på kollega – fick sluta på äldreboende
Monica Kjellman (L): Oklart om Enebacken är säkert
Forenede care klarar fortfarande inte av hygienen på Enebacken. Därför kan vård- och omsorgsnämndens ordförande Monica Kjellman (L) inte säga om äldreboendet är patientsäkert.
1 oktober beslutade kommunen att Forenede care ska betala ett vite på 10 000 kronor varje vecka – för att bolaget inte uppfyller avtalad vårdhygien på Enebackens äldreboende i Åkersberga.
Brister som Österåkers kommun bedömt är omfattande och en ”påtaglig risk för patientsäkerheten” – det vill säga riskerar att skada de äldre.
När Mitt i träffar vård- och omsorgsnämndens ordförande, Monica Kjellman (L), har tre veckor gått, men ännu har Forenede care inte uppfyllt kraven.
Är Enebacken patientsäkert?
– Det kan jag inte säga. Det finns inga sådana underlag som kommer fram till att det är patientsäkert eller inte.
Mitt i har tidigare berättat om 81-åriga Harriet som avled på Enebacken i våras efter att upprepade gånger ha ramlat, utan att personal fanns till hands. Men Monica Kjellman säger sig inte veta om någon äldre farit illa sedan det nya avtalet trädde i kraft i juni i år.
Nu menar hon att Enebackens förbättringsarbete går åt rätt håll.
– Jomen det verkar det.
Oanmälda inspektioner
Enligt Monica Kjellman fortsätter kommunen att hålla ögonen på Enebacken med oanmälda inspektioner olika tider på dygnet.
En del av den kritik som lyfts av personal i öppna brev har varit att äldre inte har duschat, att de aldrig får gå ut och att kylskåp stått tomma. Enligt Monica Kjellman ska uppgifterna inte vara bekräftade även om de är under lupp.
– Det är ju bland annat det som undersöks av socialförvaltningen.
Tror du att det personalen berättar är sant?
– Vi uppfattar att det är väldigt mycket känslor och engagemang och att det är deras bild av situationen.
Kritik: Välkända problem
Forenede care får också kritik för sitt sätt att sköta Enebacken från nytt håll, av två källor med mycket god insyn i bolaget som valt att vara anonyma. En källa menar att boendets problem är välkända för ledningen.
Enligt samma källa har personalbrist lett till högre kostnader för vikarier och bemanningspersonal, vilket sin tur lett till krav från Forenede care att Enebacken måste ”återbalansera” ekonomin.
– Det är en dragkamp om medel och i slutändan är det de äldre som drabbas.
Enligt Forende care arbetar man tillsammans med kommunen för att förbättra Enebacken.
Malin Lövkvist
Men inte heller det stämmer enligt Forenede care:
”Det finns inga sparkrav på vår verksamhet. Vår främsta prioritet är alltid att säkerställa att ge en god omsorg. I det fall vi behöver ta in extra resurser så gör vi det utan förbehåll”, skriver bolaget till Mitt i.
Enligt en av källorna brister också Enebackens dokumentation – journaler och genomförandeplaner för de äldre – vilket Forenede care helt tillbakavisar.
Österåkers kommun får också kritik av källorna.
– De är en del av problemet. De verkar inte ha koll på vad äldreomsorg är för något och agerar i panik, säger den ena källan.
Inga nya sanktioner
Monica Kjellman hänvisar till socialförvaltningens pågående granskning.
– Det är upp till de sakkunniga att bedöma.
Trots att kravet på vårdhygien inte är uppfyllt och annan påstådd kritik granskas av socialförvaltningen är inga nya sanktioner på gång, enligt henne.
– Nej. Men om förvaltningen rapporterar andra allvarliga brister borde det kunna bli det.
Det finns inga sådana underlag som kommer fram till att det är patientsäkert eller inte
Avtal sägs
inte upp
Österåkers kommun kommer i nuläget inte att säga upp avtalet med Foenece care.
På vård- och omsorgsnämndens sammanträde förra veckan avslog majoriteten – M, SD, L, C och KD – en begäran från oppositionsparterna S, RP, V och MP att säga upp avtalet med Forenede care. Detta med hänvisning till att det pågående arbetet med att rätta till bristerna på Enebacken.
Källa: Österåkers kommun
Det säger Forenede cares att de förbättrat*
”Framtids- och utvecklingsforum för kommunikation och gemensam utveckling” en gång i veckan för medarbetare.
Ny verksamhetschef och ny regionchef.
Bolaget har ringt till närstående och skickat ut information om Enebacken.
Har hållit anhörigmöte och ska ha ytterligare ett innan årsskiftet.
Förtydligat hantering av rutiner.
Kvalitetsteam med bland annat MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska), ska vara på plats varje vecka för att följa upp arbetet på Enebacken.
Träffar kommunen varannan vecka och arbetar med de handlingsplaner som upprättats.
*urval
Källa: Forenede care
Monica Kjellman (L), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden i Österåker.
Stefan Källstigen
Ansvarig politiker: Kan inte säga att Enebacken är patientsäkert
Lheas mamma föll gång på gång på boendet
I våras avled Lheas mamma Harriet på Enebackens äldreboende i Österåker. Då hade hon ramlat och skadat sig flera gånger. ”Jag är så arg, hon fick lida så mycket”.
– Personalen satt hos en annan äldre och hörde en duns. När de tittade ut låg hon i en blodpöl. Hon hade spräckt huvudet och fått en hjärnblödning, berättar Lhea.
Det var 13 februari i år, och inte första gången hennes mamma Harriet ramlade på Enebackens äldreboende.
Under åtta månaders vistelse hann 81-åriga Harriet falla flera gånger utan att personal fanns närvarande. Detta trots att personalen upprepade gånger antecknat att Harriet behövde konstant tillsyn på grund av fallrisken.
Fick föras till sjukhus
Minst två av gångerna skadades hon så att hon fick föras till sjukhus – med en mindre hjärnblödning och senare med fraktur på lårbenshalsen.
Det hjälpte inte att Lhea kontaktade både Forenede care som driver boendet, kommunen och Ivo för att påtala att det saknades personal.
– Jag var själv där en till tre gånger per dag för att jag var tvungen att ha koll på henne, berättar hon.
I slutet av april avled Harriet.
”Min lilla Mamma fick leva sin sista tid i ett helvete˝ skriver Lhea i ett av sina klagomål till IVO.
Johannes Äng
Dödsorsaken, enligt läkarutlåtandet: ”akut protein- och energiundernäring som följd av Alzheimers sjukdom med långt gången demens”.
En nyligen genomförd operation efter fraktur bidrog också, skriver läkaren.
– Jag är så arg, hon fick lida så mycket, säger Lhea.
Blev ostadig av medicin
Av personalens anteckningar framgår att Harriet på grund av sin sjukdom var mycket rastlös.
Därför medicinerades hon med minst fem mediciner, varav ett par narkotikaklassade.
Redan 14 februari skriver en sjuksköterska:
”I dagsläget ej rimligt att sätta in mer lugnande då effekten oklar och bidrar till ostadig gång”.
Trots det fortsatte medicineringen.
Enligt Lhea fick hennes mamma under sina åtta månader på Enebacken aldrig vara ute.
Lhea är även kritisk mot att hennes mamma enligt henne inte fick gå ut.
Johannes Äng
Skyller inte på personal
Ivo har hittills inte agerat med anledning av Lheas anmälningar. Men som Mitt i tidigare rapporterat har personalen på Enebacken tidigare larmat om personalbrist och de problem det skapar.
Lhea betonar att hon inte riktar kritik mot personalen utan strukturen på boendet.
– Personalen är fantastisk, men inte Forenede care. Jag såg ju hur ledsna personalen var när hon hade fallit, säger hon.
Mitt i har sökt Forenade care som inte vill ställa upp på en intervju eller svara på specifika frågor. De kommenterar i mejl:
”Vår nuvarande bemanning är god och villkoren för avtalet ger förutsättningar för en långsiktigt god omsorg trots att det är andra villkor som gäller än det var för tidigare avtal. När en avvikelse uppstår utreder vi den noggrant för att se om det var fel på rutinen eller om det var den mänskliga faktorn – för att sen kunna agera därefter och utveckla verksamheten. Syftet är att löpande tillse att vi blir bättre och att det som skett inte ska kunna hända igen. Vi fortsätter arbeta nära Österåkers kommun med möten varannan vecka för att bygga ett starkt Enebacken. Vi vill dock betona att vi arbetar löpande systematiskt med arbetsmiljö, kvalitet och tar synpunkter som vi får till oss på stort allvar.
Kommunen ansvarig
När det kommer till vem som bär ansvaret för hur Harriet fick tillbringa sin sista tid i livet är Lhea tydlig:
– Jag tycker att det främst ligger på kommunen. De är de som tagit in Forenede care.
– Min mamma var väldigt stressad. Hon behövde personal, säger Lhea.
Personalen är fantastisk, men inte Forenede care.
Stort omvårdnadsbehov
Enebacken är Österåkers största särskilda boende med 108 lägenheter. Många av de boende har demenssjukdomar och två avdelningar har personer med stort omvårdnadsbehov.
Flera vårdgivare har drivit verksamheten.
December 2022 köptes den dåvarande entreprenören A & O av danska Forenede-koncernen.
Under 2023 upphandlade kommunen på nytt driften av Enebacken. Forenede care vann upphandlingen och avtalet trädde i kraft 2024-06-01.
Källa: Österåkers kommun, Forenede care, Mitt i
Lhea anser att hennes mamma Harriet vanvårdades och att Österåkers kommun bär det yttersta ansvaret.
Johannes Äng
Mamman spräckte huvudet när hon ramlade – ingen var där
Fackbasen: ”Enebacken sticker ut”
I tisdags mötte facket Kommunals högsta bas, förbundsordförande Malin Ragnegård, anställda på Enebacken: ”Påverkar patientsäkerheten”.
– Man blir ju både förbannad och också väldigt ledsen, säger fackförbundet Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård efter att ha besökt Enebackens äldreboende i Åkersberga i tisdags (1/10).
– De är ju erfarna och yrkeskunniga välfärdsarbetare som blir så illa behandlade av sin arbetsgivare, när allt de vill är att göra sitt jobb för de äldre, utan att själva bli sjuka.
Vad kan Kommunal göra?
– Det är ett arbete som pågått lång tid. Våra skyddsombud har lagt flera 66a:or* och begärt åtgärder från arbetsgivaren. Vi jobbar hela tiden för att det ska gå framåt, men det är politikerna i kommunen som har det yttersta ansvaret för att det inte ska få fortgå på det här viset.
Forenede care säger att de arbetar tillsammans med er och har dialog?
– Jag vet inte vad de har för dialog med kommunen, men med de fackliga företrädare jag pratat med lokalt har dialogen inte varit så bra.
Sticker Enebacken ut bland landets äldreboenden?
– Ja, det är många saker som sticker ut. Äldreomsorgen generellt i Sverige är ju underprioriterad och underfinansierad, men det här överträffar ju det. Det är än värre att man skurit ned personalen från en redan låg nivå och gjort om scheman utan någon form av delaktighet.
– Allt pekar på en väldigt osund arbetsplatskultur som inte minst påverkar patientsäkerheten, de äldre.
Finns det fler fall i Sverige som är lika allvarliga som detta tycker du?
– Inte på det här viset, att det gått så långt.
Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care.
Forenede care
I en kommentar skriver Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care att bolaget fortsätter sitt utvecklingsarbete i nära samverkan med Österåkers kommun, med möten varannan vecka, och kommer att ”fortsätta söka samverkan med facket och utveckla vårt samarbete så gott vi kan från vårt håll”.
Han tillägger att avtalet med kommunen ger ”goda förutsättningar att bygga ett starkt Enebacken där vi har en bemanning som skapar bra förutsättningar för en god omsorg”.
*Framställan enligt 6 kap. 6 a § arbetsmiljölagen om begäran om arbetsmiljöåtgärd
”Allt pekar på en osund arbetsplatskultur som inte minst påverkar patientsäkerheten”.
Fackbas om kritiserade boendet: ”Har gått långt”
Efter larmet: Fackbas besöker Enebacken
I dag, tisdag, besöker fackförbundet Kommunals högsta bas, förbundsordförande Malin Ragnegård Enebackens äldreboende i Åkersberga. Anledningen är larmet från anställda om missförhållanden.
Efter larmen från personal om allvarliga missförhållanden på Enebackens äldreboende i Åkersberga besöker fackförbundet Kommunals högsta bas, förbundsordförande Malin Ragnegård, själv idag verksamheten.
Hon gör arbetsplatsbesöket tillsammans med Zandra Michal, ordförande för Kommunal Stockholms län, bland annat sedan lokala skyddsombud begärt åtgärder mot brister på Enebacken enligt arbetsmiljölagen, en så kallad 6:6a.
Arbetsgivare håller inte med om kritiken
Som Mitt i tidigare berättat har många anställda på Enebacken, i huvudsak sjuksköterskor och undersköterskor vittnat om vad de uppfattar som allvarliga missförhållanden på äldreboendet, med för få anställda som ska vårda alltför många, stor personalomsättning, bristfällig utrustning och bristande rutiner.
Enligt vårdbolaget Forenede care stämmer inte kritiken och bolaget uppger att man tar arbetsmiljöfrågor, medarbetare och kvalitet på största allvar och hela tiden arbetat tätt med Österåkers kommun, fack och medarbetare för att förbättra Enebacken.
Fackförbundet Svenska Kommunalarbetareförbundet, (Kommunal) Kommunal organiserar över en halv miljon medlemmar inom kommun, landsting, privata företag, församlingar, kooperativ och lantbruk. Av dessa är närmare 80 procent kvinnor.
Undersköterskornas vittnesmål
”Har kramper i magen innan arbetsdag och kan inte sova normalt... En dag är jag ledsen, nästa arg och patienter med demens läser oss som öppen bok och blir oroliga med”.
”Jag är ledsen när jag ser att sååå många mår dåligt på Enebacken. Det finns inte glädje kvar”.
"Man oroar sig hela tiden för nästa arbetspass. Vem ska komma och jobba, tänk om något händer".
"Jag mår så dåligt, har en klump i magen varje dag. Jag är ledsen och nedstämd, irriterad och arg. Jag älskar mitt jobb och jag vill må bra.
Källa: Anställda på Enebacken
Malin Ragnegård, förbundsordförande för facket Kommunal.
Fredrik Sandin Carlson/Malin Lövkvist
Fackbas till Enebacken efter personalens larm
Forenede care måste betala vite för Enebacken
Företaget Forenede care ska betala viten för brister på Enebackens äldreboende i Österåker. Det beslutade vård- och omsorgsnämnden i ett extrainsatt sammanträde.
10 000 kronor per påbörjad kalendervecka. Det ska vårdbolaget Forenede care betala i vite till Österåkers kommun så länge man inte följer avtalade krav på vårdhygien.
Det beslutade vård- och omsorgsnämnden i Österåkers kommun vid ett extrainsatt sammanträde i tisdags (1/10).
Enligt kommunen var det helt nyligen, 25 september, vid en av flera planerade oanmälda inspektioner som kommunen genomförde som det visade sig att Forenede care inte följer avtalade krav på vårdhygien.
Risk för de äldre
Bristerna bedöms, enligt kommunen vara ”omfattande och utgör en påtaglig risk för patientsäkerheten”.
Forenede care driver Enebackens vård- och omsorgsboende på uppdrag av Österåkers kommun sedan 2023. I juni i år trädde ett nytt avtal med kommunen i kraft, som bland annat innebär att kommunens möjlighet att styra verksamheten ökat.
Om kvalitetsbrister inte åtgärdas kan vård- och omsorgsnämnden besluta om viten, och som en sista åtgärd säga upp avtalet.
Lovar att åtgärda brister
I en kommentar skriver Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care: ”Oanmälda inspektioner är en viktig del i kommunens arbete och nu har de konstaterat att vi har brustit i vårt utförande. Det tar vi på största allvar och vi har sedan det kom oss till känna påbörjat ett prioriterat arbete med att tillse att detta åtgärdas och inte sker igen.
Vi konstaterar att kommunen bedömt att där finns en brist samt ett vite och accepterar det och vi tar det på största allvar”.
Forenede care har avböjt att ställa upp på en intervju.
Enebackens vård- och omsorgsboende
Äldreboendet är Österåkers största särskilda boende.
Många av de boende har demenssjukdomar och två avdelningar har personer med stort omvårdnadsbehov.
Källa: Österåkers kommun
Enebackens äldreboende i drift av forenede care på solskiftesvägen i Åkersberga har stora brister i sin vård till de äldre.
Malin Lövkvist
Kritiserat äldreboende får böta för bristande hygien
Forenede care får chans att rädda ”skräckfilmshuset”
”Säg upp avtalet och ta över driften av Enebacken i egen regi". Det kräver S, RP , V och MP i Österåker efter larmet om missförhållanden på äldreboendet. Men enligt Mikael Ottosson (KD) blir det inte så.
– Det finns inte på kartan att vi på så kort tid skulle bryta avtalet. Man måste låta Forenede care komma i fas med avtalet, säger Mikael Ottosson (KD), 1:e vice ordf, vård- och omsorgsnämnden, och del av den styrande majoritetten i Österåker, tillsammans med M, L och C.
Han håller med om att uppgifterna från anställda på Enebackens äldreboende i Österåker är oroande, men menar att kommunen inte kan säga upp avtalet efter så kort tid utan att först ge bolaget en chans att bättra sig.
Mikael Ottosson (KD), 1:e vice ordf, vård- och omsorgsnämnden i Österåker.
Österåkers kommun
Det har nu gått två veckor sedan sex anställda kontaktade media med ett 28 sidor långt öppet brev där de beskrev vad de uppfattar som allvarliga missförhållanden på Enebacken. Det följdes senare av vittnesmål från flera undersköterskor på äldreboendet.
Vill ta över driften
På vård- och omsorgsnämndens möte i tisdags, 24/9, begärde därför oppositionspartierna S, RP , V och MP att Österåkers kommun ”med omedelbar verkan tar över driften av verksamheten i egen regi för att säkra de boendes hälsa och säkerhet”.
Till saken hör att delar av oppositionen begärde samma sak redan 2022, eftersom Enebacken hade problem redan innan Forenede care köpte upp den dåvarande utföraren.
– De menade att det skulle blir så bra med Forenede care. Då gav vi dem en chans och tänkte ”det kan inte bli sämre”. Men det kunde det, tyvärr, säger Lars Frid (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Österåker.
Lars Frid (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Österåker.
Jenny Thörnberg
”I retrospektiv kan vi konstatera att allvarliga brister fortsatt finns och att nuvarande entreprenör sedan det nya avtalet började gälla försämrat verksamheten ytterligare genom nedskärning av personal under dygnets alla timmar” skriver S, RP, V och MP i sitt nämndinitiativ.
Oro för skadestånd
– Man måste ju förstå att Forenede care har vunnit en upphandling. De skulle ju att ha ett enormt övertag att kräva ett saftigt skadestånd om vi upphävde upphandlingen, säger Mikael Ottosson (KD).
Som han ser det finns två anledningar till problemen. Dels att Enebacken haft många chefsbyten och många olika utförare och dels det nya avtalet som trädde i kraft 1 juni. Det nya avtalet har inneburit förändringar, vilket, enligt honom, kan ha fått personalen att reagera.
Hur snabbt måste Forenede care bättra sig?
– Det var något vi diskuterade på nämndmötet. Man pratade om att ha avstämning i december. Jag tror inte att det är rimligt att allt kommer att funka till hundra procent då, men man bör ha kommit en bra bit då. Det är min uppfattning.
Har du förtroende för Forenede cares sätt att sköta Enebacken?
– Det minskar ju när man får den här kritiken. Men det som är avgörande är vad som händer de närmaste två månaderna.
Vill bygga "starkt team"
Forenede care svarar Mitt i via mail på hur de ska jobba framåt med anledning av den senaste tidens kritik och kommunens krav.
”Vi har ett långt avtal med kommunen och vi avser att fullfölja det i samverkan med Österåkers kommun – med god kvalitet. Det är en verksamhet som rör sig framåt i samverkan med nyckelintressenter som Österåkers kommun, facket och medarbetarna och vi ser fram emot att arbeta vidare och bygga ett starkt team på Enebacken som ger fortsatt god omsorg till de som bor hos oss” skriver Roy Sundvall, marknads- och kommunikationschef på Forenede care.
Mitt i har sökt vård- och omsorgsnämnden ordförande Monica Kjellman (L).
Det som är avgörande är vad som händer de närmaste två månaderna.
Mikael Ottosson (KD), 1:e vice ordf, vård- och omsorgsnämnden i Österåker.
Österåkers kommun/Mostphotos
Efter larmet: Bolag får chans att rädda ”skräckfilmshuset”
Äldreboende: ”Ingen anledning till stark oro”
Enebackens äldreboende i Österåker drar ner på personalen. ”Brukligt i branschen” säger bolaget, apropå kritik från fack, S, RP, MP och V.
– Den oron vi hör är från personal som jobbar där. Det är oro i ledningen, de byter ut folk och ändrar i scheman. Det är inget bra arbetsklimat, säger Benny Hansen, ledamot för Roslagspartiet i Österåkers vård- och omsorgsnämnd.
Tillsammans med oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har han skrivit en debattartikel där han och kollegerna uttrycker ”stark oro” för boende och personal på Enebackens äldreboende.
Enligt partierna ska Enebacken minska bemanningen med över femton personer och personalen nattetid med över 30 procent.
”Inget som påverkar kvalitet”
Nu svarar Forenede care på kritiken.
”Vi ser ingen anledning till oro och ännu mindre stark oro” skriver Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care som driver äldreboendet. Han påpekar också att ett nytt avtal med kommunen börjar gälla 1 juni.
När det gäller bemanningen uppger han att antalet personer per avdelning kommer att vara två till tre beroende på inriktning (somatik/korttidsboende), ”vilket är både enligt nya avtalet men också brukligt i branschen och inget som påverkar kvalitet eller arbetsbelastning”.
Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care.
Forenede care
Facket Kommunal är också kritiskt. I en insändare skriver Zandra Michal, avdelningsordförande på Kommunal Stockholms län att personaltätheten för mindre än tio år sedan var dubbelt så hög som idag. ”Och nu vill man skära ner den med ytterligare en tredjedel. Färre ska göra mer”.
”Att nya förutsättningar och förändringar rörande dessa kan påverka medarbetares upplevelse av sin vardag har vi full förståelse” skriver Roy Sundvall på Forenede care och uppger att bolaget ”strävar att arbeta nära fack för möta dessa frågor på ett progressivt sätt”.
Nya avtalet vassare
Han skriver även att bolaget ”hela tiden har det bästa för verksamheten framför ögonen”.
Innan Forenede care tog över kritiserades Enebacken för bland annat sjuksköterskebrist, bristande avvikelsehantering och bristande läkemedelshantering.
Roy Sundvall uppger att företaget arbetat hårt för att komma tillrätta med fel och att ett specialist-team ska stärka ”såväl ledarskap som vård och omsorg" från och med 1 juni.
Enligt Benny Hansen (RP) innehåller det nya avtalet också bättre möjligheter för kommunen att styra Forenede care.
– Enligt det avtal som löper nu kan vi inte göra så mycket. Men det som kommer har mycket fler sanktioner som vi kan göra. Det är mycket vassare, säger han.
Mitt i har även sökt Enebackens verksamhetschef.
Det är inget bra arbetsklimat
Många ägare och utförare
I april 2017 vann privata Temabo uppdraget att driva Enebackens äldreboende, på uppdrag av Österåkers kommun. Avtalet gällde till 2021, och förlängdes sedan till sista maj 2024.
I november 2018 köptes hela vårdkoncernen Temabo av vård- och omsorgsföretaget A & O (Ansvar och Omsorg).
December 2022 köptes A & O i sin tur av danska Forenede-koncernen (Förenade care).
Under 2023 upphandlade kommunen på nytt driften av Enebacken. Forende care vann upphandlingen och avtalet träder i kraft 2024-06-01.
Enebacken är Österåkers största särskilda boende med 108 lägenheter. Många av de boende har demenssjukdomar och två avdelningar har personer med stort omvårdnadsbehov.
Källa: Österåkers kommun, Forenede care, Mitt i
Enebackens äldreboende.
Österåkers kommun