Klubben som står för mer än tävling firar 100 år i ett helt år

Bålsta IF firar snart 100 år. Föreningen har bestått av många sektioner som fotboll, ishockey och bangolf men numera är det en ren handbollsklubb i medvind.

  • Publicerad 15:17, 17 jan 2022

Vi kommer att göra ett firande över hela 2022 med en aktivitet i månaden.

Trots pandemin står sig klubben stark och har stora planer för denna säsong och kommande år.

– Det är inte bara tävlandet som är viktigt för klubben, den står för mycket mer, säger ordförande Marie Norelius.

Klubben fyller 100 år 2022 och det kommer att firas rejält och kontinuerligt.

– Vi kommer att göra ett firande över hela 2022 med en aktivitet i månaden. Det kommer vara allt från presentationer av minnen från vår historia med många sektioner av gamla spelare och tränare till en rejäl fest i oktober, säger hon.

På seniorsidan är klubben på frammarsch med både damer och herrar som hör till topplagen i sina division 3-serier.

– Vi har en mycket bra verksamhet på seniorsidan med massor av spelare och det är också en fortsatt posi-tiv rekrytering, berömmer Marie.

Rekrytering

Utöver det är det hårt jobb som gäller på rekryteringssidan, både med att hitta nya ungdomar som vill börja och även få de som under pandemin slutade att hitta tillbaka.

– Ja, vi tappade två hela årskullar som nu börjar att hitta tillbaka och det är kul, men det finns fler där ute som vi absolut vill ha tillbaka i träning och spel, berättar Marie Norelius.

På ungdomssidan jobbar klubben hårt med att marknadsföra sporten och klubben med olika aktiviteter riktade mot skolor och områden där de inte varit så aktiva tidigare och inte heller andra klubbar.

– Vi ser att det från flera områden i Bålsta är väldigt lågt deltagande inom idrott så vi kommer välja att satsa lite extra där. Gröna Dalen-skolans område och Skokloster är områden vi inte har så många aktiva unga ifrån, konstaterar Marie.

Tar hand om ledare

Klubben har också uppmärksammat vikten av att ta hand om sina ledare och tränare mitt i den trista pandemin som drabbat så många.

– Ja, det är lätt att man glömmer det mitt i allt fokus på att ta hand om våra aktiva.

Bålsta IF gör nu en jätte-satsning med att utbilda och utveckla sina ledare i allt man kan behöva för att driva träningar, planeringar med mera.

– Vi har tagit in en konsult som skall hjälpa oss i dessa frågor och tillsammans hoppas vi kunna bidra till att klubben fortsätter att utvecklas positivt, säger Marie.

Och klubben står som sagt för mer än att tävla.

– 2017 började vi med det vi kallade “Ladies”, träning för gamla och nya spelare som ville träna och spela för skojs skull, förklarar Marie.

Ett träningspass bestod av styrketräning, bollövningar och match.

– Vi riktade oss till tjejer och kvinnor i alla åldrar och man behövde inte ha några förkunskaper. Många som var med hade aldrig spelat handboll och det var så himla roligt att höra dem vara lyriska över hur roligt handboll är.

Efter några år växte ett trimlag och ett damlag fram med spelare bland annat från Ladies-träningarna.

Nu kan de alla fira att klubben fyller 100.

Fyller 100

Klubbnamn: Bålsta IF

Sport: Handboll

Ordförande: Marie Norelius

Bildades: 1922

Medlemmar: 250

Antal lag Senior: 2

Antal lag Ungdom: 8

Visa merVisa mindre

Trerummare helt utbrunnen på Rosgården i Bålsta

Under måndagskvällen brann det i en lägenhet i Bålsta. Då räddningstjänsten kom till platsen slog redan lågor ut ur fönstret. – Jag och räddningstjänsten i Bålsta var först på plats, då var det en...tisdag 24/5 16:39

Årets novelltävling börjar med en workshop

Barn och unga kan vara med Nu finns det chans för alla barn och unga i Upplands-Bro att ta del i bibliotekets årliga novelltävling. Det hela börjar med en workshop på kulturhuset i Kungsängen den 25 maj.tisdag 24/5 14:07