Sickla IF:s ordförande Patrik Dyrendahl ser hur barn jagar en gul boll över Sicklavallens sjuspelarplan. Bakom ett stängsel står grävmaskiner och bilar parkerade.

Sicklavallens elvaspelarplan med grus slets upp när Sickla gymnastikhall byggdes. Hallen invigdes 2011 och Nacka kommun hade lovat att ersätta grusplanen med en lika stor konstgräsplan när bygget var klart.

Men Alliansen ändrade sig och nöjde sig 2014 med att lägga konstgräs på en sjuspelarplan. Sedan dess har idrottsföreningar och oppositionspartier försökt att få Alliansen att ändra sig.

– Det är en serie av brutna löften i över tio år. Till slut tappar man ju förtroendet för politiker och tjänstemän, säger Patrik Dyrendahl.

Antalet bostäder har visserligen krympt från 460 till 200 och fotbollsplanerna vuxit från en till två sjuspelarplaner. Men någon idrottspark med en elvaspelarplan ryms inte i Alliansens planer.

– Det finns många önskemål om en större fotbollsplan. Men jag tror att det här skapar den bästa helheten. Vi får in bostäder, fotbollsplaner och en annan aktivitetsyta – alla spelar ju inte fotboll, säger kommunalrådet Johan Krogh (C).

”Alla spelar ju inte fotboll”, säger Johan Krogh (C), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

”Alla spelar ju inte fotboll”, säger Johan Krogh (C), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Liza Simonsson

”Drabbar oss”

Före valet 2022 krävde Rädda Nackaidrotten en folkomröstning i frågan. När man insåg att man inte skulle lyckas samla ihop underskrifter från tio procent av Nackas röstberättigade invånare uppmanade man Nackaborna att rösta på partier som vill ha en idrottspark på Sicklavallen.

Om det bidrog till att Alliansen för första gången någonsin förlorade sin majoritet i kommunfullmäktige är oklart. Men efter valet ville en majoritet av politikerna i kommunfullmäktige ha en idrottspark och en elvaspelarplan på Sicklavallen. 

Men Alliansen lyckades rädda sig kvar vid makten. I utbyte mot 25 klimatsatsningar gick Miljöpartiet med på att inte riva upp bostadsplanerna på Sicklavallen och andra gamla beslut.

– Det är politik, men det drabbar ju oss, säger Patrik Dyrendahl.

”Uppenbart vill kommunen inte hjälpa oss”, säger Patrik Dyrendal.

”Uppenbart vill kommunen inte hjälpa oss”, säger Patrik Dyrendal.

Johan Kristensen

Dumpade priset

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) har framhållit att intäkterna från markförsäljningen möjliggör idrottssatsningar. Men i september när bostadsbyggaren Bonava var beredd att hoppa av projektet dumpade kommunen priset från 560 till 450 miljoner kronor. Tre olika Nackabor överklagade till förvaltningsrätten för man ansåg att prissänkningen bröt mot kommunallagen. De anser att kommunen måste göra en ny upphandling för att se om något annat byggföretag är villigt att betala mer än Bonava.

Men Alliansen håller fast vid att prissänkningen är rimlig. Förvaltningsrätten förväntas fatta beslut i frågan senare i vår.

Beslut före nästa val

Trots att domen kan tvinga kommunen till en ny upphandling vill Alliansen inte pausa bostadsbyggplanerna. När ärendet nyligen var uppe i miljö- och stadsbyggnadsnämnden fortsatte Socialdemorkaterna, Nackalistan och Vänsterpartiet att kräva en elvaspelarplan på Sicklavallen. Men Alliansens linje vann. Fram till den 26 mars håller kommunen samråd där grannar och föreningar får tycka till om byggplanerna. 

– Vi behöver ta juridisk hjälp i samrådet för att kunna uttrycka oss på ett sätt som får bästa möjliga effekt, säger Patrik Dyrendahl.

Johan Krogh hoppas att frågan avgörs i god tid före nästa val 2026. 

– Vår ambition är att kommunfullmäktige ska anta planen hösten 2025.

Alliansen har alltså hittills parerat protester från människor. Men flera andra byggplaner har visat att även naturen kan bjuda motstånd. 

Vid en fladdermusinventering på Sicklavallen i somras hittades dvärgpipistrell, brunfladdermus och nordfladdermus som är rödlistad och nära hotad.

Men skyddade arter tycks inte vara någon dörröppnare för större fotbollsplaner.

– Skulle det vara någon fladdermus som stoppar bygge av ett hus så kommer den också att stoppa en fotbollsplan, säger Johan Krogh.

Sickla IF med omkring 900 spelare fortsätter att kräva en elvaspelarplan på Sicklavallen.

Sickla IF med omkring 900 spelare fortsätter att kräva en elvaspelarplan på Sicklavallen.

Johan Kristensen

”Kommunen vill inte hjälpa oss”

Partik Dyrendal säger att Alliansens agerande har gjort föreningens medlemmar allt mer uppgivna.

– Vi anstränger oss för att ge våra barn de bästa förutsättningarna att träna fotboll. Min son är tio år och får åka drygt tio kilometer till Älta och träna. Vi hade hoppats på stöttning från politikerna. Men hur vi än gör så lyssnar de inte.

Politikernas avoga inställning har fått föreningen att söka kontakt med Bonava, som fått uppdraget att bygga bostäderna på Sicklavallen, men också Atlas Copo, och Sickla köpkvarters ägare Atrium Ljungberg som ska bygga Trästaden.

– Vi kommer att prata med alla aktörer som påverkar vår verksamhet, för uppenbart vill kommunen inte hjälpa oss, säger Patrik Dyrendal.

Finns det någon utsikt att de kan tänka sig att bygga mindre för att ge plats för fotbollsplaner?

– Jag vet inte men vi måste försöka när kommunen inte lyssnar.