Inga fler barn tas in i Sätuna förskola, som nu avvecklas. Det har barn- och ungdomsnämnden beslutat. Rikshem, som äger fastigheten, ska riva byggnaden för att i stället bygga bostadsrätter.

Förskolan ska vara helt avvecklad senast till juli 2022.

Kommunens initiala plan var att låta en förskola ta plats på bottenvåningen i bostadshuset, men de nya lokalerna visade sig bli för små och utemiljön skulle också bli för liten för att kunna driva en förskola.

Enligt barn- och ungdomsnämndens kapacitetsplan framgår det att det finns tillräckligt med förskoleplatser i centrala Märsta, även vid en avveckling av Sätuna förskola.

Vill ha fler förskoleplatser

Oppositionsrådet Marie Axelsson (S) är skeptisk till planerna. Hon menar att det behövs fler förskoleplatser.

– Vårt förslag från början var att bygga hyresrätter, inte bostadsrätter, och en ny förskola på den platsen. Det ska byggas mycket nya bostäder runt Sätuna Torg de närmaste åren och det kommer att behövas förskoleplatser i området, säger hon.

Men att barn i förskoleåldern inte skulle få plats är kommunen inte oroade över. Det finns ett överskott av förskoleplatser i området. Framförallt i och med etableringen av Aspbackens nya förskola.

Sigtuna kommun kommer att se till att alla barn som i dag går på Sätuna förskola ges en ny placering på annan förskola i enlighet med skollagens krav. Rektorn har, enligt kommunen, en dialog med vårdnadshavare gällande avvecklingen och flytten av de barn som kommer att gå kvar på förskolan under vårterminen 2022.