Först Centralbron, sedan E4:an och därefter Nynäsvägen.

Flera dagar den här veckan har personer klivit ut och stoppat biltrafiken mitt i morgonrusningen.

Det som aktivisterna vill är att "regeringen tar beslut om att återväta svenska våtmarker som dränerats". Detta då landets torrlagda våtmarker "släpper ut lika mycket koldioxid i atmosfären som hela Sveriges biltrafik".

– Vi skickade ett brev till regeringen i början av mars, men har inte fått något gehör. Vi genomför en ny vägblockad i Stockholm under fredagen, och vägblockaderna fortsätter tills regeringen agerar, säger Helen Wahlgren, talesperson för kampanjen ”Återställ Våtmarker”.

Polisen menar att ni skadar landets infrastruktur. Varför blockerar ni vägar?

– Det är tack vare störningen på infrastrukturen som frågan får uppmärksamhet. Det fungerar inte att göra namninsamlingar eller gå i lagliga demonstrationer, det har olika miljörörelser försökt med i en herrans massa år.

Folk i bilköerna blir väl sura?

– Vi har räknat med det, även om det absolut inte är syftet. Det finns folk som är mycket upprörda och skriker väldigt hemska saker, samtidigt finns det andra som tutar, ropar hejarop och peppar oss att fortsätta.

Finns det inget bättre sätt att göra det här?

– Det krävs fredligt civilt motstånd för att få politikerna att inse att det inte gör tillräckligt för att rädda liv. Vi befinner oss mitt i en klimatkatastrof, samtidigt finns det ingen politiker som agerar och man ser ingenstans i samhället att vi bara har några få år på oss innan det är för sent.

Så vägblockaderna i Stockholm fortsätter?

– Ja, tills regeringen skyndsamt börjar återställa våtmarker – på bred front. Då reser vi oss direkt från gatan och återgår till våra vanliga liv.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-varnar-for-fler-klimatblockader-i-morgonrusningen/repvcD!3zziTsRUfY0uRXGRNUnAVQ/

https://www.mitti.se/nyheter/ny-vagblockad-i-morgonrusningen/repvcE!Sdel6YVbunp2e99LCEUOg/