I korsningen mellan Bondegatan och Erstagatan har Södertobak legat länge. Men den gamla närbutiken har stängt. Snart öppnar den i stället som en restaurang med samma namn.

– Jag var mycket hos Khabat som ägde kiosken, köpte godis på lunchrasten och hämtade paket. Både jag och många i området saknar honom, men han kände att det var dags att gå i pension, säger Thilda Verdugo, delägare i nya restaurangen.

Hon är uppvuxen i området och gick i Sofiaskolan. Med och startar restaurangen är hennes föräldrar Cesar och Tea, samt lillebrorsan Santiago. Familjen har varit i restaurangbranschen länge. De har drivit ett creperie i Visby och Café Oye på Katarina Bangata. Thilda Verdugo har haft en vinbar på Fårö och jobbat på flera restauranger.

– Eftersom jag drivit vinbar i två år tror många att det ska bli det även här, men jag känner att det är lite gjort. Vinbaren Folii ligger också bredvid och de vet verkligen vad de gör.

De klassiska skyltarna och den gröna mosaiken ska bevaras när Södertobak blir matbar.

De klassiska skyltarna och den gröna mosaiken ska bevaras när Södertobak blir matbar.

Thilda Verdugo

Planen är att öppna en kaffe- och matbar. Under dagen serveras enklare lunchrätter och på kvällen väntar mellanrätter. Det blir även vin och öl.

– Maten blir smakrik och kryddig, det är vad jag jobbat med tidigare. Och pappa är från Chile så det blir influenser därifrån också. Han har även ett eget rosteri och det kaffet kommer att finnas på menyn.

– Jag har inte bott i Stockholm på några år, det känns otroligt roligt att komma tillbaka till hemmaplan.

Hur känns det att jobba med familjen?

– Jag har jobbat med dem i flera år, så det är inget nytt. Men jag aldrig varit delägare med föräldrarna förut, det blir en ny upplevelse. Men det är skönt, för de vet vad de håller på med.

Förhoppningen är att öppna i början av mars.