VINST. Vinnarbidraget i teckningstävlingen med temat "Fred i världen" kom från Klass 5 i Engelska skolan/Språkskolan. Foto: Privat

Klassens fredsprojekt tog hem priset

I konkurrens med åtta andra femteklasser i Väsby blev det till slut en klass som stod som segrare i Lions årliga teckningstävling. Men alla fick pris.

  • Publicerad 15:00, 13 maj 2022

Malva Voetmann, 5B, Bollstanäs skola. Foto: Privat

Ni visar på att det finns hopp!

Felix Broberg, 5C, Runby skola. Foto: Privat

I år var det fjärde året i rad som Lions Club Upplands Väsby ordnade sin årliga teckningstävling för kommunens femteklassare. De första tre åren har Runby skola tagit hem första priset.

Den här gången var det hela nio klasser från olika skolor som deltog och alla blev vinnare, det vill säga får bidrag till en klassresa.

Årets tema var det högaktuella "Fred i världen".

– Fred är för oss i Sverige en självklarhet men ute i världen ser det annorlunda ut. I Ukraina förändrades verkligheten för människorna över några timmar, säger Kristina Klempt, ordförande i Lions Club Upplands Väsby.

Uppgiften var att rita en teckning där barnen skulle visa vad fred betyder för dem. Men det var mer en plansch än en teckning som till sist fångade juryn.

De 23 eleverna i Engelska skolan/Stiftelsen språkskolans femteklass kom överens om att många olika faktorer spelar in för att vi ska få fred. Miljön, klimatet, att alla ska få ta del av utbildning och sjukvård.

– Helt enkelt – fred uppnås genom allas lika värde och det är det budskap deras plansch förmedlar, säger Kristina Klempt.

Hon vill rikta ett stort tack till alla elever för engagemang och visioner.

– Ni visar på att det finns hopp!

Lions är en internationell välgörenhetsorganisationen som engagerar människor i frivilligt arbete för att möta humanitära behov, verka för fred i världen och främja internationell förståelse.

Stella Åström, 5B, Runby skola. Foto: Privat

Rebecca Campana, 5A, Bollstanäs skola. Foto: Privat

Miriam Osman, 5C, Bollstanäs skola. Foto: Privat

Elin Sundheden, 5B, Bollstanäs skola. Foto: Privat

Olivia Blink, 5A, Bollstanäs skola. Foto: Privat

Pristagare Lions teckningstävling

Förstapris, 5 000 kronor: Klass 5 på Engelska skolan/Stiftelsen språkskolan.

Andrapris, 3 000 kronor: Klass 5B, Bollstanäs skola.

Delat tredjepris: 5C och 5B på Runby skola, där varje klass får 2 000 kronor.

1 000 kr ges till följande klasser för sina bidrag: 5A Bollstanäs skola, klass 5 Odenskolan, 5A Breddenskolan, 5C Bollstanäs skola och 5A Runbyskolan.

Visa merVisa mindre

PRIS. Gudrun (delvis skymd) och Thorbjörn Bengtsson i styrelsen för Lions Club Upplands Väsby med vinnarbidraget. Foto: Privat