För Tyresöungdomar i nian som vill plugga ekonomi eller samhällsvetenskap på gymnasiet har hemmaplan inte varit ett alternativ under ett antal år. Men i vår kommer det finnas möjlighet att söka två teoretiska program, som återinförs på Tyresö gymnasium hösten 2025.

– Vi är glada och nöjda över att ha fått till det här, att vi äntligen har lyckats återinföra programmen, säger Christoffer Holmström (S), ordförande i gymnasie- och utbildningsnämnden.

Sex år har gått sedan de sista eleverna på gymnasiets teoretiska program sprang ut. Sedan dess har gymnasiet fått ett bättre rykte, nöjdare elever och i undersökningar framgår det att fler personer som går i åttan och nian vill gå i gymnasiet nära hemmet.

Att det blev ekonomiprogrammet och samhällsvetenskapliga programmet beror dels på att det är två av de mest populära programmen nationellt, dels för att många Tyresöungdomar söker just de programmen.

Får plats i gymnasiets byggnader

Planen är att ha en klass i varje årskurs per program, men enligt Christoffer Holmström kan det komma att ändras om söktrycket är högt.

Christoffer Holmström (S) anser att en kommun med nära 50 000 invånare behöver teoretiska linjer på gymnasiet.

Christoffer Holmström (S) anser att en kommun med nära 50 000 invånare behöver teoretiska linjer på gymnasiet.

Pekka Pääkkö

– För kommunen innebär det att vi får ett gymnasium som ger breda möjligheter till våra ungdomar. Främst är satsningen riktad mot våra Tyresöungdomar men vi blir glada om även elever från andra kommuner vill söka.

Återinförandet av teoretiska linjer på gymnasiet har varit på gång länge och målet var att de skulle startas upp under förra året i centrumnära lokaler. Men utredningen om var programmen skulle ligga drog ut på tiden och nu är det beslutat att programmen ska inrymmas i Tyresö gymnasiums lokaler.

87,3 procent av eleverna som går på Tyresö gymnasium är nöjda med skolan. Det visar en undersökning som Skolverket gjorde förra året, och det slår alla andra skolor i länet.

– Det är jätteroligt och en del i att vi nu kan göra det här, att vi vågar satsa på nya program, säger Christoffer Holmström.