Tångudden

”Stoppa oskälig hyreshöjning!” In i det sista visade hyresgästerna på Stengetsgatan och Tigerstigen i Toredamm sitt missnöje mot den privata värden Skandia Fastigheter.

Orsaken var oron bland grannarna inför det rekordhöga kravet på tolv procent i hyreshöjning, som var det inledande budet från Fastighetsägarna där flera privata hyresvärdar inklusive Skandia Fastigheter ingår.

– Hyrorna här är redan högre än genomsnittet. Många som har bott här länge är jätteroliga för att behöva flytta om det blir för dyrt, säger Åsa Degerman, en av hyresgästerna på adressen.

35 år. Hyreshusen i Toredamm byggdes i början av 90-talet.

35 år. Hyreshusen i Toredamm byggdes i början av 90-talet.

Lina Isaksson

Protester på flera håll

Grannarna i Toredamm är inte ensamma om situationen. Sedan förhandlingarna påbörjades i höstas har protester höjts på flera håll.

Rekordhöga hyreshöjningar är vad som förenar de privata och allmännyttiga förhandlingarna.

Dessutom har såväl de kommunala värdarna som Fastighetsägarna dragit sig ur förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Avgörandet hamnande i stället hos en oberoende part.

Dyrt att bo. Många hyresgäster fasar för kommande hyreshöjningar.

Dyrt att bo. Många hyresgäster fasar för kommande hyreshöjningar.

Lina Isaksson

"Hyrorna kommer inte sänkas"

Nyligen kom resultatet: Hyreshöjningen för Fastighetsägarnas 25 000 lägenheter landar på 5,3 procent.

Grannarna i Toredamm kan pusta ut men är inte nöjda.

– Det är fortfarande en väldigt hög nivå och får inte bli det nya normala. Tittar man på genomsnittet tidigare år så ligger det mellan 1 till 2 procent i höjning. För mig innebär det nu 600 kronor mer i månaden i hyra. Jag klarar det men jag vet flera ensamstående föräldrar i området som inte gör det och det kommer att bli supertufft, säger Åsa Degerman.

Hon får medhåll från grannen Nathalie Lysefeldt.

– Ja, hur ska det gå om höjningarna fortsätter i samma takt med hundratals kronor år efter år. Hyrorna kommer aldrig sänkas igen.

De är dessutom kritiska till att en skiljeman avgör hyresnivån och inte berörda parter.

– Vi vill verkligen att Fastighetsägarna går till Hyresgästföreningen och inte att de försöker passera dem och gå till skiljeman, det är verkligen varken önskvärt eller demokratiskt.

Hyresrätter. Lägenheterna byggdes i området byggdes i början av 90-talet.

Hyresrätter. Lägenheterna byggdes i området byggdes i början av 90-talet.

Lina Isaksson

Fastighetsägarna är inte heller nöjda. De anser att 5,3 procent är för lågt.

– Trots faktiska kostnadsökningar på 20–25 procent innebär dagens rekommendation att hyresvärdarna bara får en kompensation på lite drygt fem procent. Det säger sig självt att det inte är långsiktigt hållbart utan att det går ut över möjligheterna att underhålla och förvalta hyresrätter framöver. De största förlorarna på det är hyresgästerna själva, säger Rikard Ljunggren, vd, Fastighetsägarna GFR.