Edsbacka krog stängdes i praktiken i april i fjol och i februari i år lades fastigheten ut till försäljning på Hemnet med ett utropspris på 12,5 miljoner kronor.

Det skulle ta sin tid men för ett par veckor sedan var försäljningen klar.

– Det känns tråkigt att det inte fungerade för oss, men det känns bra att någon tar över och ska driva krog där. Det är bra för Sollentuna också. Det absolut bästa är att ha en krog där, det passar i slottsparken, säger Björn Johansson som köpte dåvarande Edsbacka Wärdshus i februari 2021.

Restaurangchef rekryteras

Ny ägare är JML Invest som äger och förvaltar ett tiotal fastigheter i Stockholmsområdet med omnejd.

I de flesta av fastigheterna ingår restaurangverksamhet som bolaget driver i egen regi, medan man i några fall agerar hyresvärd med en supportfunktion vad gäller restaurangdriften.

När det gäller Edsbacka krog kommer man att vara engagerade i utvecklingen, men inte stå för den dagliga verksamheten.

”Vi håller just nu på att avsluta rekryteringen av en restaurangchef. I dagsläget kan vi inte berätta så mycket mer om vilka som kommer att driva Edsbacka”, skriver bolagets vd Josef Zeito i ett sms.

Plan på att öppna i höst

Lokaltidningen Mitt i har haft mejlkontakt med en företrädare för gruppen som ska driva restaurangen och det ska handla om "ett dedikerat team med lång erfarenhet från svensk gastronomi" i form av "en fristående operativ enhet som nu håller på att formas".

Edsbacka krogs rika arv ses som en utgångspunkt och tanken är att "ta avstamp i det svenska matarvet" med visionen att "servera klassisk svensk mat med finess och själ, baserad på utmärkta råvaror och traditionella tekniker – men med ett samtida uttryck i både presentation och upplevelse", skriver gruppens företrädare.

Om allt går enligt planerna räknar gruppen med att kunna öppna restaurangen under hösten i år, och namnet Edsbacka krog behålls.

Först i Sverige med två stjärnor

Den minst sagt anrika restaurangen i Edsbergsparken är för alltid inskriven i svensk kroghistoria då den år 2000, i Christer Lingströms regi, blev första svenska restaurang att få två stjärnor i Michelinguiden.

Efter att Lingström sålde 2008 har en rad olika ägare försökt men ingen har lyckats få till lönsamhet i den 668 kvadratmeter stora fastigheten, med en tomt på 2 260 kvadratmeter.

Alltför få gäster

Senast att testa var alltså Björn Johansson som renoverade lokalerna och satsade på att få till ett slags vardaglig mötesplats för Sollentunaborna, men utöver bokningar för 70-årsmiddagar och liknande var det svårt att locka tillräckligt många gäster.

 – Många i Sollentuna har varit positiva och de flesta vill nog ha krogen kvar, men det har inte kommit tillräckligt många hit, har Björn Johansson sagt tidigare till Mitt i.

Nu återstår att se om Sollentunaborna hittar tillbaka till restaurangen när den så småningom öppnar igen i ny regi.