RÄDDAS. Tulo-skylten ska renoveras meddelar Cloetta. René Disteli, ordförande i Brf Bojen 14, gläds åt beskedet. Foto: Tomasz Pozar/Privat/Andreas Enbuske

KLART: Klassisk neonskylt i Stockholm räddas

Nu är det helt klart. Den klassiska Tuloskylten räddas och renoveras.

  • Publicerad 13:10, 21 maj 2021

Den ska komma upp finare än någonsin

Den klassiska Tuloskylten räddades från skrotning för 25 år sedan, efter att bland annat ledande politiker i stan hade hotat med att sluta handla gotti-gotti från Cloetta.

För en dryg månad sedan var existensen hotad på nytt då skylten vid S:t Eriksbron är sliten och i behov av renovering.

Renoveringskris för klassisk neonskylt

I samband med en fasadrenovering ska den plockas ner och bostadsrättsföreningen hoppades få ekonomisk hjälp från Cloetta att renovera och konvertera skylten till led för att minska framtida elkostnader.

Nu meddelar konfektyrjätten att ett avtal är i hamn. De tar kostnaden för både renovering och konvertering, men vill inte uppge hur mycket det rör sig om.

”Vi på Cloetta vill självklart vara med och bidra till Tuloskyltens varande i kulturbevarande syfte. Vi för just nu en dialog med bostadsrättsföreningen för att finna bästa möjliga lösning och ber om att få återkomma med ytterligare kommentarer då ett beslut har fattats om hur vi går tillväga.” skriver bolaget i en kommentar.

Bostadsrättsföreningen Bojen 14 gläds åt beskedet.

– Vi är jätteglada att vi har kommit överens och tackar Cloetta för att skylten kan räddas för framtiden och att den också uppdateras. Det betyder att vår identitet på fastigheten får vara kvar. Det är säkert många som tycker det är en synd att konvertera neon till led, men det ska inte synas och kommer att dra mindre ström, säger René Disteli, ordförande i brf Bojen 14.

Inom kort ska skylten plockas ner för att rustas upp, förhoppningen är att den kan vara tillbaka efter sommaren.

– I augusti ska alla våra fasader vara klara så lagom till höstmörkret är den förhoppningsvis uppe igen så att den syns extra tydligt. Den ska komma upp finare än någonsin.

Tulo-skylten

Monterades 1955 på dåvarande Choklad-Thules fabriksbyggnad på Fridhemsgatan och fyra år senare tillkom de nio tabletterna.

2011 utsågs den till vinnare i stadens tävling "Lysande skylt".