Såld fastighet. Ett av husen som nu har sålts är Malmvägen 10 A–C och 12 A–C – där Sollentunahem har sitt kontor. Foto: Tomas Stark

Klart i dag: De köper kommunens hyresrätter i Häggvik och Tureberg

I dag, den 7 maj, blev det klart att John Mattson Fastighetsföretagen AB köper 456 hyresrätter i Tureberg och Häggvik som tidigare tillhörde Sollentunahem. Det var även John Mattson som hösten 2019 köpte 541 av Sollentunahems tidigare lägenheter i Rotebro och Rotsunda.

  • Publicerad 15:21, 7 maj 2021

– Vi välkomnar att John Mattson vill fördjupa sitt engagemang i Sollentuna. Tillsammans ska vi förstärka tryggheten och trivseln i Tureberg och Häggvik, säger Henrik Thunes (M), ordförande i Sollentuna Stadshus AB och kommunstyrelsens ordförande.

Kommunfullmäktige beslutade 2016 att sälja cirka 2 000 av Sollentunahems lägenheter till privata aktörer. I mars 2019 tog Sollentuna Stadshus AB beslut om att försäljningen ska ske i tre etapper uppdelade på tre år – 2019, 2021 och 2023.

Hyresrätterna i Rotsunda och Rotebro var den första etappen. Nu står det alltså klart att köparen av lägenheterna i den andra etappen, de i Häggvik och Tureberg som har varit ute till försäljning under våren, blir den samma.

Bra betalt

Köpeskillingen blev 902,5 miljoner kronor, klart mer än vid försäljningen i första etappen och en summa som Henrik Thunes berättar var "över förväntan".

Det var dock inte enbart köpesumman som var avgörande, enligt Henrik Thunes. De bud som har kommit in har utvärderats utifrån ett antal kriterier. Bland annat skulle köparen ha en uttalad affärsidé att långsiktigt äga och förvalta hyresrätter, aktivt arbeta med hållbarhet, och ha en finansiell styrka och välrenommerat varumärke.

Köparen skulle även aktivt bedriva ett eget trygghetsarbete och delta i trygghetsarbete med polisen, Sollentuna kommun, andra fastighetsägare och andra organisationer i kommunen.

"En aktiv roll"

Alla dessa krav lever Johan Mattson upp till, förklarar Henrik Thunes, och John Mattsons vd Siv Malmgren berättar att bolaget ser fram emot att ”förvalta och utveckla området på ett ansvarsfullt och hållbart sätt”.

– Vi kommer ta en aktiv roll i arbetet med att förverkliga ”Vision Malmvägen”, säger Siv Malmgren, vd John Mattson.

Försäljningen anmäld

Hyresgästföreningen har hela tiden varit emot försäljningen av Sollentunahems fastigheter och den senaste tiden har även berörda hyresgäster i Tureberg och Häggvik försökt stoppa affären – bland annat genom att anmäla den till Hyresnämnden då man anser att den bryter mot lagen om allmännyttiga kommunala bolag. Men i dag tecknades alltså avtalet mellan Sollentuna Stadshus AB och John Mattson.

Hyresgäster ordnar ”minnesstund för en döende allmännytta”

Även delar av oppositionen har varit och är fortsatt kritiska till utförsäljningen av Sollentunas allmännytta, bland andra Socialdemokraterna som menar att den ytterligare minskar möjligheten att få en bostad i kommunen och försvårar arbetet för ökad trygghet i utsatta områden.

– Utförsäljningen både ökar otryggheten och förlänger bostadskön. Våra utsatta områden behöver mer av kommunal närvaro, men i stället ser vi hur det moderatledda styret säljer ut, lägger ner och drar sig tillbaka, säger Anton Lindgren (S), oppositionsråd.

Försäljning i tre etapper

Sollentuna kommunfullmäktige tog 2016 beslut om att sälja omkring 2 000 av Sollentunahems lägenheter, bland annat för att få resurser till att bygga 1 500 nya kommunala hyresrätter och till investeringar i skolor, förskolor och omsorgsfastigheter.

I mars 2019 tog ägarbolaget Sollentuna Stadshus AB beslut om att försäljningen av bostäderna skulle ske i tre etapper.

2019 såldes 541 lägenheter i Rotebro och Rotsunda till John Mattson AB för 765 miljoner kronor.

2021 säljs 456 lägenheter i Häggvik och Tureberg till John Mattson AB. Ytterligare 149 lägenheter på Malmvägen i Tureberg skulle ursprungligen ha ingått i paketet, men de omvandlades i stället till bostadsrätter hösten 2019.

2023 ska 736 lägenheter i Edsberg säljas i den tredje försäljningsetappen.

Visa merVisa mindre

Vinnarna är korade i Sollentunas fototävling

Nyheter Utställning på bibblan i Tureberg startar på måndag 391 bilder av 90 personer var med i fototävlingen med fokus på Sollentuna. I fredags korades vinnaren – Ulla Koldestams bild på två påskharar.lördag 21/5 7:19

Supporterinsamling för att betala dömd klottrares jätteböter

Nyheter Djurgårdare samlar in pengar via Twitter På torsdagen dömdes en Sollentunabo för att ha målat ”DjurgårdensIF2019” på ett pendeltåg. Nu samlar Djurgårdssupportrar in pengar för att betala mannens skadestånd.fredag 20/5 15:24