KLART. Ersta diakoni och Jensens förskolor ska flytta in i det kombinerade äldreboendet och förskolan i Snättringe. Foto: Pernilla Fagerström

Klart: De ska driva äldreboendet och förskolan

Huddinge samhällsfastigheter, HUSF, gör en vinst på 71 miljoner när det kombinerade äldreboendet och förskolan Bildhuggaren i Snättringe säljs. Nu är det också klart vilka som flyttar in i huset i Snättringe.

  • Publicerad 17:06, 23 sep 2021

Huddinge Samhällsfastigheter, HUSF, byggde det kombinerade äldreboendet och förskolan i Snättringe på uppdrag av kommunen med tanken att det skulle drivas i egen regi. Förra hösten beslutade dock kommunfullmäktige att verksamheterna ska bedrivas av fristående utförare.

Försäljningsprocessen har pågått under sommaren och är nu avslutad. HUSF har ingått en avsiktsförklaring med Altura fastigheter, dotterbolag till NREP. Nu väntar bara beslut i kommunstyrelsen och fullmäktige.

Klart med hyresgäster

HUSF fick in ett bud som var lite högre, men valde att gå vidare med Altura eftersom de redan hade klart med hyresgäster. Ersta diakoni ska driva äldreboendet och Jensens förskolor ska driva förskolan.

– Ersta diakoni måste få godkännande från Ivo (Inspektionen för vård- och omsorg, reds anm.) och det finns en klausul i avtalet att vi har rätt att avsluta affären om de inte får det. Men Ersta diakoni är ett stort och väletablerat bolag och vi har ingen anledning att känna oro över det, säger Henrik Örnebland, vd för HUSF.

Förhoppningen är att allt ska vara klart inan årsskiftet.

Stort intresse

Fastigheten säljs för 440 miljoner kronor och HUSF gör en vinst på 71 miljoner.

– Det är en het marknad och det var ett jättestort intresse när vi lade ut det till försäljning. Det var 46 intressenter varav 11 lämnade skriftliga anbud, säger Henrik Örneblad.

Ett dotterbolag till HUSF bildade i sin tur ett dotterbolag som fastigheten Bildhuggaren ingick i. Köparen köpte alltså ett bolag med en fastighet i.

– Det är av skattetekniska skäl. Det är den mest lönsamma konstruktionen för både säljare och köpare. Det är det bästa upplägget för att betala så lite skatt som möjligt, säger Henrik Örneblad.

Upplägget innebär att man kommer runt vinstskatten på försäljningen av fastigheten på ett lagligt sätt.

Är det etiskt för ett kommunalt bolag att göra så?

– Vi betalar mindre statlig skatt, det är det mest fördelaktiga för kommunen.

Vad händer med vinsten?

– Den finns i bolaget, det är upp till ägaren att bestämma vad man vill göra med den. För det mesta lånar vi till våra investeringar, men nu har vi en bra likviditet.

Jensen förskolor kan öppna sin verksamhet så fort fullmäktige har godkänt affären. Men det finns redan nu en verksamhet i fastigheten. Matkedjan Eatery hyr storköket direkt av kommunen.

– Vi är överens med den nya fastighetsägaren om det. Det finns nog en stor chans att det förs diskussion med Eatery om att vara kvar framöver.

MÖTE. Äldreboende och förskolan har en gemensam gård. Foto: Pernilla Fagerström

Äldre och yngre möts

Äldreboendet rymmer 90 lägenheter. Förskolan har plats för 120 barn uppdelat på sex avdelningar. 

En trädgård hör till äldreboendet och förskolan har en utegård för lek.

Fastigheten byggdes med tanken att båda verksamheterna skulle drivas i kommunal regi. I september förra året beslutades att det skulle drivas av en fristående aktör.

Visa merVisa mindre