Den 25 mars beslutade Folkhälsomyndigheten om föreskrifter för nöjesparkers öppnande, vilket innebar ett krav på 20 kvadratmeter per besökare.

https://www.mitti.se/nyheter/grona-lund-underkanner-folkhalsomyndighetens-forslag-pa-saker-oppning/repuco!VxVIK2a4zQMdvgvNvs@V@Q/

Trots de tuffa restriktionerna förbereder sig Gröna Lund på att öppna. Premiärdatumet är satt till den 5 maj.

– Vi vet att våra gäster har längtat efter dagen då vi kan öppna och efterfrågan på säkra aktiviteter utomhus är stor bland barnfamiljer. Genom att dela upp vissa av dagarna i två pass kommer fler gäster kunna besöka oss, på samma säkra sätt. Samtidigt får vi möjlighet att ta emot fler gäster under en dag, vilket är nödvändigt för att få ekonomin att gå ihop, säger Magnus Widell, vd på Gröna Lund, i ett pressmeddelande.

Planen är att ett begränsat antal gäster släpps in per dag, att alla biljetter måste förbokas online och att vissa dagar delas upp i två besökspass.Åkband och åkkuponger slopas och istället ingår alla åk i den nya entréavgiften ”Ticket to Ride”.

https://www.mitti.se/nyheter/ovantade-effekten-av-pandemilagen-grona-lund-oppnar-till-varen/repuat!OFa2h1R5NfIm7wzs0WH@EA/

Glesare än vanligt

Enligt Folkhälsomyndighetens bestämmelser får nöjesparker släppa in en gäst per 20 kvadratmeter. Nu arbetar Grönan med att mäta upp alla tillgängliga ytor och räkna på hur många gäster som kan släppas in per dag. Men klart är att det kommer bli väsentligt mycket färre gäster jämfört med ett normal dag. Under en sommardag ett vanligt år rymmer tivolit drygt 15 000 gäster.

Folkhälsomyndigheten: Skjut upp!

Innan en öppning kan ske måste dock Gröna Lund invänta en förändring i begränsningslagen, som undantar tivolinöjen från ordningslagen, där det just nu råder förbud mot fler än 8 personer. Lagförslaget förväntas träda ikraft den 11 april, om smittläget tillåter.

Folkhälsomyndigheten har dock begärt att regeringen ska skjuta fram beslutet om lättnader några veckor, från den 11 april till den 3 maj. Detta så smittoläget fortfarande är så pass allvarligt i Sverige.

Artikeln är uppdaterad: Gröna Lund har skjutit fram sin premiär från 1 maj till 5 maj.