Killar som drabbas av ångest, depression eller annan psykisk ohälsa drar sig ofta för att söka hjälp.

En del tar sin tillflykt till spel, porr, sexmissbruk eller alkohol, och hamnar i ett beroende.

Inte sällan känner de sig ensamma och saknar socialt sammanhang.

Och om de söker vård är det ofta en mamma, eller flickvän, som förmått dem till det.

Killar som pratar med killar

Det konstaterar Lucas Epstein och Viktor Stjerne, psykologer vid Aleris Unga vuxna i Danderyd. Förra våren startade mottagningen en samtalsgrupp för män i åldrarna 18-25, och nu är ännu en på gång.

– Det finns ett behov för killar att få prata med andra killar om sådant som manlighet, sexualitet, känslor och ensamhet, säger Viktor Stjerne.

Att killar generellt inte pratar lika mycket med varandra som tjejer, och har svårare att sätt ord på sina känslor, beror ofta på att de socialiseras till att inte gråta, att rycka upp sig, att resa på sig när de ramlat, både i hemmet och i skolan, förklarar han.

Mansrollen ett hinder

Just manlighet är något som ofta kommer upp under samtalen.

– Mansrollen kan vara ett hinder att uttrycka känslor, att inte visa sig svag, säger Lucas Epstein.

Då blir gruppen en trygg plats där killarna kan uttrycka sådant som inte tillåts i andra sammanhang, där de kan stötta varandra.

Det kan handla om så vardagliga saker som att någon inte vågar klä sig i en viss färg, för att det skulle vara omanligt, och gruppen sluter upp och säger "klart du ska!" berättar de.

– Det handlar också om att få känna igen sig i andra. Många med psykisk ohälsa känner sig ensamma, och i gruppen kan de träna på att öppna upp och det kan hjälpa mot ensamhet, säger Viktor Stjerne.

Inga incels

Att unga män skulle känna sig hotade av feminism, eller riskera att bli kvinnohatande "incels" (som lever i ofrivilligt celibat) är inget de stött på.

Men att influencern Andrew Tate och hans åsikter om hur en man ska vara (till exempel bära svärd för att visa sitt våldskapital) lär diskuteras i nästa grupp håller de för troligt:

– Det är viktigt att belysa aktuella frågor, som det här med toxisk maskulinitet, säger Lucas Epstein.

Ansvar för sin hälsa

Gruppen, som kan bestå av som mest 12 killar, har ännu inte fyllts. Kunskap om vården och hur man söker hjälp är låg bland män, menar de.

– Män behöver ta mer ansvar för sitt välbefinnande och sin hälsa, och få hjälp med detta, säger Viktor Stjerne.