Ung som gammal. Careen True håller upp Olive, en drygt två månader gammal kattunge som hittades tillsammans med ett 60-tal andra katter på en adress i Gästrikland i somras. Foto: Stefan Källstigen

Kattstallet riskerar att bli hemlösa

Nya bostäder kan byggas nedanför Vällingby centrum i framtiden. Det gör att Kattstallet – som tagit emot tusentals katter sedan 2006 – intensivt letar nytt hem.

  • Publicerad 15:38, 24 sep 2021

Populärt. "Det finns flera som kommer hit, slår sig ner och fikar och tittar på katterna. Det är rofyllt för många", säger Careen True. Här tre nyintagna katter från Skåne som ännu saknar namn. Foto: Stefan Källstigen

På utsidan syns bara en anspråkslös ytterdörr, inklämd i en småtrist industrifastighet.

Men inne i byggnaden ligger Kattstallet – ett av landets största katthem.

Här räddas inte bara övergivna katter. Här drivs även kafé, butik och loppis. Verksamheten har egna fordon och 150 volontärer.

Plats för över 100 katter

Ett 20-tal rum – bland annat duschrum, foderrum och karantänsrum – finns på våningen.

– Vi har tillstånd för 109 katter och i dag finns här 76, säger verksamhetschefen Careen True.

Letar hem. Verksamhetschefen Careen True med katten Vincento. En av många katter som behöver nytt hem. "Han blev hårt ansatt av hundarna i sin tidigare ägarfamilj", säger Careen True. Foto: Stefan Källstigen

Katterna är överallt. Och de verkar trivas.

I ett av rummen leker en stor grupp nyfikna kattungar. Länsstyrelsen fann dem allihop, undernärda och i dåligt skick, norr om Gävle i somras.

– 60 katter hittades på en enskild adress, vi fick ta emot 48 av dem. Kattungarna är minst 11 veckor gamla. En del har dött av kattpest, men många har även bättrat på sig, säger Careen.

Trivsamma presentationer finns uppsatta på väggarna. Alla katterna klassas från 1 till 5.

– 1 betyder att de är väldigt tillgivna och gosiga. 5 att de kan attackera dig, berättar Careen.

Kattstallet grundades 2006 och har räddat och omplacerat över 3 000 katter. Men snart riskerar de själva bli hemlösa.

Vill vara i västerort

Enligt Careen True går det nuvarande hyreskontraktet ut 2023/2024. Bostäder planeras på fastigheten, något som har gjort Kattstallet oroliga.

Kattstallet Vällingby sitter på utgående hyresavtal och letar ny plats. "Ska man bygga något nytt någonstans så tar det cirka 1,5 år", säger verksamhetschefen Careen True. Här en bild från ett rum fyllt av nyinkomna katter som ännu inte fått något namn. Foto: Stefan Källstigen

Det är svårare för en ideell djurskyddsförening än för grannarna – ett par bilverkstäder och ÖoB – att hitta ett nytt hem, tror Careen.

Vi letar med ljus och lykta efter mark, men tiden går och det ser svårt ut. Helst vill vi vara i västerort. Här finns behovet. Drömmen är ett kombinerat katt- och växthus.

Tomträtten ägs av kapital- och fastighetsförvaltaren Coeli. Deras strategi är att investera just i industrifastigheter nära tunnelbanan för att omvandla till bostäder och öka fastighetsvärdet.

– Detta är ett attraktivt, centrumnära område. Men en ny detaljplan tar kanske sju-tio år och sedan kommer rivning på det, säger Jakob Petterson, vd på Coeli Real Estate.

Får verksamheter plats?

– Öob, eller någon matbutik eller frisör skulle kunna vara i bottenplan och bostäder ovanpå.

Om bostäder byggs om tre eller tio år kvittar, enligt Careen True.

– Kattstallet har flyttat tidigare och behöver slippa osäkerheten. Vi hoppas intresserade markägare hör av sig till oss.

Område kan förändras. ÖoB är den tunga hyresgästen för tomträttsinnehavaren Coeli. Katthem eller bilverkstäder rimmar mindre väl med planer på nyproducerade bostäder i industrifastigheten. Foto: Stefan Källstigen

Populärt. "Det finns flera som kommer hit, slår sig ner och fikar och tittar på katterna. Det är rofyllt för många", säger Careen True. Här bild på en nyintagen katt från Skåne som ännu saknar namn. Foto: Stefan Källstigen

Jagar plats. 2014 tvingades Kattstallet flytta från Hundstallet i Åkeshov till Vällingby. Careen True och de andra i personalen vill slippa osäkerheten, uppsagda hyreskontrakt och fler flyttar. Foto: Stefan Källstigen

Vill du veta mer om Kattstallet?

Kattstallet ligger i ÖoB- och bilverkstadsbyggnaden på Jämtlandsgatan 153 i Vällingby. Man har öppet varje vanlig vardag mellan klockan 13 och 17, förutom under sommaren.

Man tar emot hemlösa katter och omplacerar dem. Katterna kastreras, veterinärbesiktigas, avmaskas, vaccineras, id-märks och socialiseras tills de får ett nytt permanent hem.

Kattstallet arbetar aktivt för att sprida information om god katthållning och för att höja kattens status i samhället.

Källa: Föreningen Kattstallet

Visa merVisa mindre