Simba svävade mellan liv och död på djursjukhuset. Nu är han hemma igen. Här med husse och matte, Marcus och Louise Wictorin. Foto: Stefan Källstigen

Katten Simba sköts med två skott

När Louise Wictorin lyfte upp Simba fick hon blod på fingrarna. Den åtta månader gamla katten hade skjutits med ett luftvapen under sin promenad i villaområdet.

  • Publicerad 09:22, 26 mar 2021

Den 10 mars blev Simba skjuten med två skott från ett luftvapen i samband med en av sina promenader i det lugna villaområdet i Ensta.

Under några dagar svävade han mellan liv och död. Nu vill familjen ha svar på vad som egentligen hände deras älskade katt.

Katten Simba blev skjuten med två skott från ett luftvapen i samband med att han promenerade utomhus i Ensta den 10 mars. Foto: Stefan Källstigen

– Jag satt hemma och jobbade, och jag hörde hur katten kom in. Jag noterade att han drog sig undan. Senare såg jag att han gick hukat, sådär som att han skulle ta ett byte, säger Marcus Wictorin.

När hans fru lyfte upp Simba fräste katten.

– Det har han aldrig gjort tidigare. Då fick hon blod på fingrarna och trodde väl att han varit i slagsmål med en katt eller en hund.

Marcus och Louise Wictorin, och Simba. Foto: Stefan Källstigen

Louise Wictorin åkte in med Simba till djursjukhuset i Danderyd. Där röntgades han av veterinärerna som kunde konstatera att det inte rörde sig om något slagsmål med en annan katt.

– När veterinären röntgade honom insåg man att han hade en kula i sig som skadat både tarmen och njuren. Då visste man inte om han skulle överleva.

Fem dygn på djursjukhus

Simba opererades och en kula plockades ut ur hans tarm. Först två dygn efter operationen var veterinärerna mer hoppfulla kring kattens tillstånd. Men Simba blev kvar på sjukhuset i fem dagar innan han fick åka hem.

Marcus Wictorin och en plastficka med den diabol som veterinärerna opererade ut ur Simbas tarm. Foto: Stefan Källstigen

– Man har tänkt och spekulerat mycket. Vi känner ett starkt obehag inför att det här har hänt i grannskapet. Sedan om det är en sur gammal gubbe som inte vill ha en katt på sin tomt eller om det är ungar det vet jag inte alls, säger Marcus Wictorin.

Oavsett vem som ligger bakom det hela kan Marcus och familjen inte skaka av sig känslan av att det rör sig om en medveten handling.

– Man har siktat och skjutit en gång, sen har man laddat om, siktat, och skjutit igen. Och är det en medveten handling så är det ju en medveten handling i bemärkelsen att man vill skada eller döda ett husdjur.

Skottet som opererades ut ur Simbas tarm av veterinärerna på djursjukhuset i Danderyd. Foto: Stefan Källstigen

Har kvar kulan

Polisanmälan som familjen gjorde dagen efter den uppskakande händelsen rubriceras som djurplågeri. Samma dag som anmälan gjordes tog polisen beslut om att inte inleda någon förundersökning eftersom bevis saknas.

Kulan som veterinärerna plockade ut ur Simbas tarm har Marcus i en plastficka och det finns även fotografier som dokumenterar skadorna katten fick.

Nu har Marcus lämnat in dessa till polisen i hopp om att det ska bidra till att bringa klarhet i vad som hänt. Marcus berättar att vissa vittnesuppgifter inkommit till polisen, men att flera iakttagelser behövs.

– Om någon vet om någon i Enstaområdet har ett luftvapen så uppmanar vi dem att vända sig till polisen, säger Marcus Wictorin och framhåller att det är familjens önskan.

Några veckor har gått sedan händelsen. När Mitt i pratar med Marcus Wictorin låter han lugn.

– Ja, jag är lugn som person. Men inombords kokar jag, det kan jag säga. Det känns som att nån har gjort intrång i vår familj, och sedan allt vad det innebär att förklara det här för barnen.

Tre anmälningar om djurplågeri i mars

Det finns flera polisanmälningar om liknande ärenden i Täby med omnejd den senaste tiden. Via mejl återkommer polisens presstalesperson Helena Boström Thomas. Hon uppger att det finns tre anmälningar om djurplågeri som rör katter under mars månad.

Den 1 mars bedöms en katt ha blivit skjuten med luftgevär i Åkersberga. Den 10 mars drabbas Simba, och den 18 mars anmäler en kattägare i Rönninge by att någon knutit ihop hennes kattunges tassar med buntband. Helena Boström Thomas skriver att: ”det går i nuläget inte att säga om det finns ett samband mellan händelserna.”

I veckan kom en katt i Sigtuna hem till sina ägare med skador från ett luftvapen.

Visa merVisa mindre