Återigen har Katarinahissen stött på tekniska problem.

– Dörrmaskineriet har tyvärr gått sönder. Tillsammans med hissleverantören jobbar vi på en lösning, säger Daniel Nilsson, tf kommunikationschef på Atrium Ljungberg som sköter driften av hissen.

I slutet av oktober öppnade Katarinahissen efter att ha varit stängd i 13 år. Bara dagar efter invigningen blåste det så mycket att en kabel hade sönder en givare, vilket är en sorts sensor. Det gjorde att hissen stod stilla hela eller delar av dagar innan felet kunde åtgärdas.

– Hissen har tyvärr har åkt på en del barnsjukdomar. Den är unik med sitt öppna stålschakt, det finns ingen liknande hiss i världen, säger Daniel Nilsson.

Atrium Ljungberg kan inte svara på när den öppnar igen.

– Men vi jobbar för fullt med en lösning. Glädjande nog har det gjorts tusentals resor sedan hissen öppnade i oktober, trots problemen som uppstått.

Katarinahissen har gått sönder: "Snöpligt"

Förra veckan – efter 13 år – togs den efterlängtade Katarinahissen åter i bruk. Nu är den paj.

Det var inte många dagar Katarinahissen var igång innan den slogs ut. Boven i dramat ska vara ingen annan än vinden. Hissen har funktioner som automatiskt sköter driften – som att sänka hastigheten eller stoppa hissen vid hård blåst.

Men i lördags blåste det alldeles för mycket.

– Under hisskorgen sitter en kabel. Den gungade så under blåsten att den hade sönder en givare som är viktig för hissens funktion, säger Eva Rosman, kommunikationschef vid Projekt Slussen.

En givare fungerar likt en sensor, som ger information till hissens automatiska system. I det här fallet går inte hissen när den är trasig.

– Det är snöpligt att den bara var igång i några dagar. Men så kan det vara ibland.

Skötsel och underhåll av Katarinahissen sköts av Atrium Ljungberg. De menar att det finns flera olika tekniska orsaker till att hissen stått stilla hela eller delar av dagar.

Deras leverantör arbetar nu för att rätta till problemen.

– Vi hoppas att hissen ska vara igång igen innan veckans slut, skriver Marianne Perslow, kommunikationschef vid Atrium Ljungberg, i ett mejl.

Katarinahissen öppnade 19 oktober efter att ha varit stängd sedan 2010.

Katarinahissen öppnade 19 oktober efter att ha varit stängd sedan 2010.

Atrium Ljungberg/Måns Berg

Katarinahissen gick sönder i blåsvädret – bara dagar efter öppningen

Invigdes förra veckan efter 13 års renovering ✔ Gungade för mycket: ”Snöpligt”