Bruce Emms var en motor i inte bara Göteborgs musikliv utan i hela landet. Han hade ett kontaktnät av rang, brydde sig om alla och var alla till lags. När han avled för några veckor sedan lämnade han därför inte bara sin familj i stor saknad utan också mängder med musiker och kunder, som alla hade sin speciella relation till denne Londonfödde musiker, som kom till Sverige och Göteborg i slutet av 60-talet för att stanna.

Hyllningsgalan på Pustervik i Bruce Emms namn sålde snabbt ut. Artister ställde sig i omedelbar kö för att få delta och de som inte kom att stå på scen fanns ändå på plats för att salutera Bruce Emms för hans livs gärningar. Som Evergreys sångare Tom S Englund, som jobbade på Musik utan gränser under tio år, och villa passa på att hylla sin arbetsgivare och vän innan den omfattande Europaturnén – 36 spelningar på 38 dagar – startar.

Förstärkt Augustifamiljen

På scen hade Stefan Sporsen samlat delar av Augustifamiljen förstärkta på vissa poster, som Fredrik Sandsten, Soundtrack Of Our Lives trummis. Bandet skulle under kvällen tillsammans med gästsångare och -musiker få spänna över musik i från allt från the Who, David Bowie, Paul Simon, Beatles till Jeff Beck, Carly Simon och Mama Cass Elliot – låtar hämtade från Bruce Emms hjärta.

För Bruce Emms var familjen viktig. Så kunde döttrarna Sophia och Helan Emms från scen berätta att "det fanns bara en pappa diggade mer än Mug, det var mamma". De förklarade att nästa år firar Musik utan gränser (Mug) 50 år och sig fast att butiken kommer fortsätta i 50 år till – minst.

Två återföreningar

Men det var också viktigt att förklara för de musiker som frekventerat Musik utan gränser att man ska lägga stridigheter åt sidan. Vad passade då inte bättre än att kvällen bjöd på inte mindre än två återföreningar:

Triple & Touch Göran Rudbo och Ken Wennerholm har inte gjort gemensam sak med Lasse Kronér sedan han slutade för 22 år sedan. Nu var det dags då de gjorde Paul Simons "Diamonds on the soles of her shoes" och "You can call me Al" till publikens stora förtjusning.

En riktig comeback kommer

Soundtrack Of Our Lives lade ner som band i december 2012 och blev i somras invalda i Swedish music hall of fame, där samtliga medlemmar träffade för första gången sedan sista spelning. På Pustervik saknades keyboardisten Martin Hederos och gitarristen Mattias Bärjed, men ersattes av Stefan Sporsén och Mattias Hellberg när bandet gjorde "Instant repeater '99". Enligt uppgifter till GöteborgDirekt var det bara en föraning om en kommande "riktig" comeback för bandet.

Hyllade via video

Mängder med artister ställde sig på scen för att hylla Bruce Emms. Men det fanns de som inte kunde komma. Så skickade medlemmarna i Hammerfall, Scorpionstrummisen Mikkey Dee, Mats Westling och Joel Alme känslosamma hälsningar via video under kvällen.

Konferencier Stefan Livh fylld kvällen med både presentationer och anekdoter. Han lovade också en fullmatad kväll som spände över långt mer än de utlovade tre timmarna.

Kärleksfull afton

Lok dundrade in med både "Lokpest" och "Lok står när de andra faller", som kvällen till ära blev "Bruce står när de andra faller". Division Of Laura Lee avrundade med energi i en kärleksfull och mångfacetterad musikalisk afton fylld av allt "in the name of Bruce",