Ett team.David och Karin Dymmel jobbar ihop med den luftrenande babyliften. Den lanseras samtidigt som en annan stor händelse – paret välkomnar sitt tredje barn. Foto: Privat

Karin har uppfunnit liften som ger babyn ren luft

Läkaren Karin Dymmel från Lidingö har uppfunnit en babylift med inbyggd luftrenare. Sonen Henry som fick RS-virus som bebis inspirerade.

  • Publicerad 16:46, 22 okt 2020

Karin Dymmel är narkosläkare, det var när hon och hennes man David Dymmel jobbade i Demokratiska Republiken Kongo för sex år sedan som idén till babyliften började ta form.

– Jag har alltid haft idéer. Jag tror att jag var 12 år första gången jag gick till en patentbyrå. Jag var trött på att släpa böcker till skolan och ville samla allt innehåll i en elektronisk bok, typ som en ipad, säger hon.

Blir fler.Hela familjen hemma på Lidingö. Henry som fick RS-virus som liten har hunnit bli stor. Snart har han två småsyskon. Foto: Privat

I Kongo var Karin var läkare på ett lokalt sjukhus och David arbetade för FN. Där fick de se hur luftföroreningar, virus, bakterier och insekter skadade de yngsta och mest sårbara.

– Vi såg behovet av att skydda små barn, säger Karin Dymmel.

i tjänst. Karin och David Dymmel i Kongo. Foto: Privat

Men faror i luften finns inte bara i utvecklingsländer. Det fick de erfara två år senare när parets nyfödde son Henry lades in på sjukhus, akut sjuk av förkylningsviruset RS som går hårt åt de allra minsta.

– Det var fruktansvärt, man känner sig så hjälplös, berättar Karin Dymmel.

Nu i höst sjösätter paret sin uppfinning som de utvecklat tillsammans med experter från Karolinska och forskare på KTH.

Babyliften vars sufflett är försedd med ett filter som tar bort i stor sett alla partiklar som virus, bakterier och luftföroreningar samt även insekter innan de når barnet.

– Jag brinner verkligen för det här, att hjälpa små barn säger Karin Dymmel.

Filter. Liften med det luftrenande filtret. Foto: www.dymla.se