Prisad. Tecknaren Karin Eriksson fick årets kulturstipendium i Salem. Diplomet har hon hängt på väggen bredvid arbetsbordet. Foto: Sacharias Källdén

Karin följde sin tecknardröm – prisas

För några år sedan bestämde sig Karin Eriksson: Hon skulle bli illustratör på heltid. Rådet att följa hjärtat kom från en läkare. Satsningen gick hem och bara i år illustrerar hon fyra böcker.

  • Publicerad 17:09, 1 nov 2020

För mig är det viktigt att följa hjärtat.

"Jag trodde inte att det var sant när kommunens kulturchef Rolf ringde och sade att jag skulle få årets kulturstipendium. Jag trodde han drev med mig. Men det här betyder att politikerna i kommunen sett det jag gör och gett mig ett erkännande.

För fyra, fem år sedan bestämde jag mig för att satsa fullt ut på bli illustratör. Jag befann mig i en livskris och mådde dåligt. Rådet att satsa på illustrationerna fick jag från min doktor som sett mina illustrationer i en bok. Jag tänkte då studera till sjuksköterska. Men att till och med doktorn sade det blev en spark i baken framåt.

Nu gör jag illustrationer till barnböcker, men jag gör också loggor och grafiska profiler för företag. Det är ett 9-5 jobb jag har, fast hemma i huset där jag och familjen bor. Klockan 17 stänger jag dörren till rummet där jag jobbar. Det kan bli lite ensamt ibland eftersom jag jobbar här själv och inte träffar folk som på en arbetsplats. Därför bestämde jag mig för att även göra inhopp på en förskola. Där möter jag folk och får dessutom chansen att testa manusen och illustrationerna på barnen."

Karin Eriksson tecknar bland annat för barnböckerna Williams kompisar. Här en bild ur kommande WIlliams kompis Jonas. Foto: Sacharias Källdén

Viktigt att följa hjärtat

"I dag håller jag på och scannar in bilderna jag gjort till nästa bok i serien "Williams kompisar" som Marie Bosson Rydell skriver. William är en helt vanlig kille, men hans kompisar är ofta utanför de uppsatta normerna och han ser upp till dem. Böckerna har olika teman. En heter till exempel "Rättvisa kompisar" och en heter "Bråkiga kompisar".

För mig är det viktigt att följa hjärtat. Och ibland gör jag jobb som jag inte riktigt kan få fullt betalt för. Just nu hjälper jag några gymnasieelever som startat UF-företag och gör en bok om sopsortering för barn. Det kan ju sluta med att de startar företag i framtiden.

Jag vet inte alltid vart mina projekt ska leda. Men hittills har uppdragen kommit till mig när jag vågat lita på magkänslan."

Karin Eriksson

Ålder: 43 år.

Bor: I en gammal underläkarbostad i Söderby Park, Salem.

Familj: Mannen Rickard Eriksson och barnen Kajsa, 15 år, Moa-Li 12 år och Erik 9 år.

Husdjur: Fågeln Pelle som flyger fritt i huset och hunden Emma.

Intressen: Teckna, cykla, naturen.

Läser: Diktböcker och deckare.

Visa merVisa mindre

Karin Eriksson porträtterar kända personer som Greta Thundberg, lokala handlare och lokala politiker. Foto: Sacharias Källdén

En teckning ur boken Williams kompis Jonas. Foto: Sacharias Källdén

Tecknat i år

✓ När mamma hade ont i hälen (Författare: Linn Sandqvist Lyckman)

✓ Farfaras sagostund (Författare: Sanna Juhlin)

✓ Lärande låtar (Text och musik av Johanna Severinsson och redaktör och musiker Maja Stenram)

✓ Williams Kompis Jonas (Författare: Marie Bosson Rydell)

Visa merVisa mindre