Varje år delar kultur- och fritidsnämnden i Upplands-Bro kommun ut en jämställdhetsbonus till en förening aktiv i kommunen som är framstående på området.

2022 års bonus, på 15 000 kronor, tilldelas karateklubben Tatakai.

Tatakai startades av Nina Engqvist och My Pasanen 2018. Pandemins begränsningar till trots har verksamheten vuxit. Vid årskiftet hade klubben 191 medlemmar i åldern 3-75 år. Varje vecka genomförs runt femton träningspass.

När Mitt i når Nina Engqvist låter hon sprudlande glad.

Grattis till utmärkelsen, hur känns det?

– Vilka pengar säger du grattis till?

Jämställdhetsbonus på 15 000 kronor från kommunen!

– Tack! Det känns nästan som att vi har vunnit på lotto. 

100 000 från stiftelse

Nina Engqvist berättar att klubben nyligen även fick besked att man beviljats 100 000 kronor för sitt jämställdhetsarbete. Det från Tore A Jonssons stiftelse som valt att ge karateklubben ett stöd.

– 100 000 kronor är mer pengar än vad vi får in på träningsavgifter på tre terminer. Så det är ett välkommet tillskott till kassan!

Jämställdhet sedan start

Nina Engqvist säger att tankar på jämställdhet, inkludering och mångfaldsaspekter har funnits med sedan starten.

Varför valde kommunen er tror du?

– Kanske för att vi har många ledare som är kvinnor i en traditionellt manlig sport. Vi har nästan fler kvinnliga ledare än manliga. Vi har en verksamhet som bygger på karate men det ska fortfarande vara lustfyllt att träna. Vi är ju dem vi är, man ska kunna komma som man är.

En annan viktig del enligt Engqvist är att alla ska kunna delta – även de med mindre pengar. Därför har man valt att hjälpa vissa medlemmar med träningsavgiften.

Kommunalrådet stolt

– Föreningar som Tatakai är karatens verkliga hjältar. De båda grundarna har på kort tid byggt upp en verksamhet som välkomnar alla på lika villkor. Jag är mycket stolt över att vi kan lämna jämställdhetsbonusen till en så värdig mottagare, säger Mattias Peterson Ersoy (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande, i en kommentar.