Det är lugnare än vanligt på Karamellan café och restaurang, ett stenkast från Drottningholms slott. Kunderna kommer med solen och just i dag lyser den med sin frånvaro.
Där Karamellan ligger har det sedan 1800-talets andra hälft funnits ett så kallat schweizeri, en sorts kafé med alkoholservering, i anslutning till Drottningholms slott.
Den nuvarande byggnaden uppfördes 1903. Sedan 2011 driver Yngve Sundström restaurangen, men han har varit i krogsvängen långt mycket längre än så. Sedan i början av 1980-talet har han haft diverse restauranger och nattklubbar, och drivit bland annat Gripsholms slottskafé och Fåfängan på söder.
Han minns tiden innan rökförbudet på restauranger infördes, den 1 juni 2005.
– Det var helt dimmigt inne och när man kom hem luktade man rök som bara den. Det var inte roligt och ingen bra arbetsmiljö men det var så etablerat att man skulle få röka inomhus. Det var bara att acceptera.
På Fåfängan har han inget minne av att de lät folk röka inomhus ens innan förbudet kom.
– Det var ju förfärligt, många icke-rökare gick inte ut på restaurang för att det satt folk vid bordet bredvid och rökte.
Generellt inga rökande gäster
När förbudet kom minns han att det var många som var glada.
– Det var väldigt, väldigt uppskattat bland icke-rökarna som gick ut i media och berättade att de äntligen kunde gå ut. Rökarna var inte så glada, det var två läger.
På 1900-talet drevs Karamellan av en konditor som även tillverkade sitt eget godis. ”Karamellan var namnet som ungarna i trakten kallade det, och när vi tog över körde vi på det”, säger Yngve Sundström.
Maja Johansson
Förbudet mot rökning på uteserveringar kom 2018, men på Karamellans uteservering fick man inte röka från att Yngve Sundström tog över. I stället hänvisades gästerna till baksidan, där det fanns en sorts askkopp.
– Vi tyckte inte att det såg bra ut och gästerna klagade. Men jag har ju jobbat mycket i sådana miljöer där det har varit lite ”tacky” (smaklöst, reds. anm.) att röka. Min typiska gäst är generellt sett ingen rökare.
I dag är det främst turister som blir förvånade över att det inte går att röka i närheten av restaurangen.
– Kommer de och frågar var man får röka så brukar jag svara, ”somewhere else”. Inte här, säger Yngve Sundström.