De årliga så kallade kvarndagarna – då gamla Kvarnvikens kvarn i Blackeberg tillfälligt öppnar och intresserade får köpa nymalet mjök – kompletteras med helt nya marknadsdagar den 24 augusti och 7 september. I fokus står lokalproducerad och hållbar mat samt själva hantverket.

– Detta blir ett experiment, men det finns mycket potential för en marknad här och kvarnen i sig själv är intressant, säger Cecilia Orman, 34, hjärnan bakom marknadsdagarna och själv bosatt i området.

"Detta blir ett experiment", säger Cecilia Orman.

"Detta blir ett experiment", säger Cecilia Orman.

Kvarnvikens kvarn och såg

Live-musik och pastatillverkning

Nu under söndagen den 24 augusti blir det alltså premiär, med bland annat live-musik från scenen och intresserade kan få lära sig göra egen pasta.

Kändisbagaren och surdegsälskaren Sébastien Boudet, känd från tv och sina kaféer i innerstan och Äppelvikenkaféet Park konditoris ägare Josefin Åhlfeldt är bland annat på plats.

Kändisbagaren Sébastien Boudet är bland annat på plats vid kvarnen nu under söndagen den 24 augusti.

Kändisbagaren Sébastien Boudet är bland annat på plats vid kvarnen nu under söndagen den 24 augusti.

Ny Sebastien.

– Det blir provsmakningar, hantverksmässiga matdemonstrationer och samtal om hållbara matvanor. Även flera andra lokala matexperter, bönder och producenter från Stockholmsregionen deltar, säger Cecilia Orman.

Den 7 september kommer marknaden vara mer inriktad på naturen. Då kommer bland andra kocken Anna Bonde berätta om matlagning med ingredienser från den svenska naturen och Sofia Slavic ska prata om fermentering av mat.

Kvarndagar sedan 1980-talet

Ända sedan 1980-talet har så kallade kvarndagar hållits vid Kvarnviken, om marknadsdagarna blir en lika lång följetong återstår att se.

Cecilia Orman tycker det finns massa potential vid Kvarnvikens kvarn. "Det blir ett experiment, men jag hoppas det blir bra", säger hon.

Cecilia Orman tycker det finns massa potential vid Kvarnvikens kvarn. "Det blir ett experiment, men jag hoppas det blir bra", säger hon.

Filip Magnusson

– Det blir i alla fall fler möjligheter för besökarna att köpa något. Förutom mjöl och korn från kvarnen kommer aktörer sälja bland annat pizza, surdegsbröd, stekostburgare, glass, grönsaker och honung, säger Cecilia Orman.

Hon tycker även att det lokala arvet kring kvarnen får en skjuts genom marknaden.

– Många känner inte ens till att vi har en av de få kvarvarande fullt dugliga kvarnarna i Sverige här.

Filip Magnusson

Det ideella museet Kvarnvikens kvarn ansvarar för anläggningen, men gör ingen ekonomisk vinst på kvarndagarna.

– Museet är helt ideellt. Allt museet får in på mjölet som säljs går tillbaka till museet, säger Cecilia Orman.