Från baksidan av trafikskyltar, plank och väggar följer de förbipasserande med sina stora ögon. Rådjuren finns lite överallt innanför tullarna men särskilt på Söder.

För en månad sedan dök det upp ett stort rådjursansikte på ett byggplank på Timmermansgatan 38. Men lika plötsligt som det dök upp försvann det igen.

– "Va! Nu har de stulit vårt rådjur!" tänkte jag. Det skedde under natten. Nu är det bara ett öra kvar, säger en kvinna som bor på gatan.

Säljs för tusentals kronor

I över 20 år har rådjuren tittat på stockholmarna. Bakom dem ligger gatukonstnären Peter "Klisterpeter" Baranowski som även satt upp en mängd holkar runt om i stan. Det är troligt att någon stulit planket, menar han. Ett liknande såldes nyligen på Östermalm för 12 000 kronor.

– De försvinner ibland, det är folk som vill ha dem. De kanske bara vill ha den hemma, säger Peter Baranowski.

Det är oklart varför han målar rådjuren och klistrar upp dem, annat än för skojs skull. Det hela började som en hobby som vuxit med åren.

– Det är så trevligt. För oss känns det som att det kommer konst som vaktar mot klotter och affischer. Det fick massa affischer runt sig, men så kom någon och städade bort dem direkt. Nu är det bara rådjuret på Maria prästgårdsgata kvar, säger kvinnan.

Ibland får Peter betala böter för skadegörelse.

– Men det är lugnt. Jag kanske får sätta upp en ny där. Hon har inget att oroa sig för!