Applåder och jubel bryter ut inne i Minami Budokai i Vega. Medlemmarna i klubben har just fått beskedet att Haninge kommun har utsett föreningen till "Årets förening".

– Det betyder mycket! Det är som en certifiering, att kommunen visar att det här är en seriös förening, säger Håkan Ekenberg, instruktör och stilchef för jujitsu, som har varit med i klubben sedan första början.

Då var klubben utspridd i flera olika idrottshallar i Haninge, Huddinge och Stockholm. Men sedan sju år tillbaka har klubben sin lokal i ett hus i företagsområdet intill Nynäsvägen i Vega. Här har man samlat fem olika kampsporter; jujitsu, kyokushin karate, kali de nano, yamaue aiki jutsu och kickboxning, under samma tak.

– Det är så bra att ha allt samlat här i en dojo. Tidigare var det svårt att få till en klubbkänsla när det var så utspritt, säger Håkan Ekenberg.

Han tror att den levande stilen där de olika kampsporterna lär av varandras tekniker är något som har utvecklat klubben framåt.

Astrid Röja, 8, och Penny Ahlqvist, 7, följer Håkan Ekenbergs instruktioner på jujitsuträningen. Hampus Ahlqvist, 9, väntar på sin tur.

Astrid Röja, 8, och Penny Ahlqvist, 7, följer Håkan Ekenbergs instruktioner på jujitsuträningen. Hampus Ahlqvist, 9, väntar på sin tur.

Maria Nykvist

Men också att lokalerna är öppna sju dagar i veckan, och att alla medlemmar är välkomna när de vill. Ända sedan föreningen startade har man haft mantrat "klubben som bryr sig".

– Vi vill att det ska var en fritidsgårdskänsla. Har man det tufft hemma då ska det vara en frizon att komma hit. Här finns det alltid ett 30-tal kompisar och vuxna som du kan lita på, säger han och fortsätter:

– Vi vill få bort bilden av kampsportare som stentuffa människor som står i ett gym och pucklar på varandra. Visst, här tränar man hårt, men det är få sporter som man kramar varandra så mycket i som i kampsport.

Nöjda elever

När priset har delas ut tar en grupp barn plats på mattan. Det är dags för jujitsuträning, och syskonen Hampus Ahlqvist, 9, och Penny Ahlqvist, 7, från Vendelsö, som båda har tränat sedan i höstas, följer Håkan Ekenbergs instruktioner.

– Det är jättekul att vi vann! När det kommer in nya så får de alltid hjälp. Det är det som är så bra här. Och så är det kul att kämpa för att ta bälten, säger Hampus, som har ett gulvitt bälte prydligt knutet runt midjan.

Lillasyster Penny, 7, stämmer in i hyllningen.

– Vi började efter att ha varit här och provat på. Det är roligt och lite som lek också, säger hon.

Firar 30 år

I höst firar klubben 30 år och antalet medlemmar är uppe i drygt 250 stycken.

Håkan Ekenberg berättar att de jobbar med att få fram fler tränare i klubben, och försöker få till ännu fler träningstider.

– Vi vill gärna ta emot fler här. Drömmen är att ta över hela huset.